Medžlis Konjic

Svečano otvorena džamija u Glavičinama

U subotu, 6.maja 2023. godine s početkom u 11:30 sati u džematu Glavičine, Medžlis Islamske zajednice Konjic, održana je svečanost otvorenja džamije.

Program je počeo učenjem Kur’ana. Ašere je proučio Salih ef. Nefer.

„Rijetki su trenuci kad imamo priliku u seharama naših sjećanja preslagati najčistije osjećaje vječne ljubavi, rijetki su trenutci kad budni dodirujemo sreću. A sreći se cijelog života učimo i njoj se nadamo, zbog nje prije rose i prve zrake sunca iz postelja sneni ustajemo. A srce sreće, one vječne sreće je ljubav. Ljubav je sama bit našeg života. O toj ljubavi u našim džamijama, u našim bogomoljama učimo. Ako bi u našem bosanskom jeziku morali tražiti drugu riječ za naše džamije onda bi to bila riječ ljubav očitovana u zahvalnosti Gospodaru svih svjetova!“ kazao je u uvodu u svečanost moderator programa Benjamin Mušinović.

On je u ime Organizacionog odbora svečanog otvorenja džamije u Glavičinama posebne selame uputio izaslaniku reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, muftiji Edhem ef. Čamdžiću, izaslaniku mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića hafizu Aidu ef. Tuleku, direktoru Karađozbegove medrese u Mostaru, glavnom imamu Medžiisa Islamske Islamske zajednice Konjic Refik ef. Deliću, saborniku u Saboru Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine i predsjedniku izvršnog odbora MIZ Konjic gospodinu Ćibi Džemailu, gostima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – iz organizacije „Crveni polumjesec”, na čelu sa uvaženim direktorom Gospodinom Mahmud Alijem, zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine HNK, gdinu, Džaferu Aliću, gradonačelniku grada Konjica g-dinu Osmanu Ćatiću, direktoru privrednog društva „Igman“ dd Konjic g-dinu Đahidu Muratbegoviću, cijenjenom gvardijanu franjovačkog samostana u Konjicu fra Ferdi Bobanu, prisutnim vakifima, predstavnicima javnog, političkog i kulturnog života, privrednicima, predstvanicima medija, glavnim imamima, imamima, predsjednicima Medžlisa, sabornicima Islamske zajednice u BiH i svima prisutnim džematlijama i džematlijkama koju su se okupili u velikom broju na ovoj svečanosti.

Imam džemata Glavičine Mumin ef. Vrače u svom obraćanju prisjetio se ukratko historijata izgradnje džemata i džamije u Glavičinama, budući da se ova nova džamija sagradila na mjestu ranije sagrađene manje džamije.

„Od kada se prije šest decenija počeli doseljavati prvi Bošnjaci u Glavičine, pa do danas, sa sobom su donijeli i želju da na ovom prostoru izgrade vjerski objekat kakav su imali i u mjestima iz kojih su dolazili. Prvo doseljavanje je zabilježeno 1959. godine.  Prva molba za dodjelu lokacije za izgradnju džamije upućena je na adresu Općine 1964. godine ali nije naišla na razumijevanje tadašnje vlasti. Mnogo kasnije 1986. godine ponovo je aktivirana inicijativa gradnje džamije i formiran je inicijativni odbor. Prilikom ovog pokušaja Islamska zajednica nije mogla otkupiti lokaciju nego je neko privatno morao da je kupi da bi je naknadno uvakufio u islamsku zajednicu.  Tadašnji glavni imam Karam ef. Safet, uložio je veliki trud i napore da riješi ovu situaciju pa je tako isposlovano da se na ime vakufske zemlje koju je općina oduzela oko Repovačke džamije u Konjicu dobije ova skromna lokacija za džamiju u Glavičinama. Iako je vrijednost oduzetog vakufa u gradu nesrazmijeran vrijednosti  ovog zemljišta ipak je ovo primjer unaprjeđivanja  a i snage vakufa shodno kur’anskim uputama:Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna. (Bekare 261). Vakif Repovačke džamije koji je uvfakufio vakuf  za Repovačku džamiju tako je evo stotine godina kasnije postao na posredan način i vakif zemljišta za ovu džamiju u Glavičinama. Džamija se počela graditi 1988 godine a svečano proklanjavanje bilo je 26. maja 1990.godine.Da bi već 6. maja 1992 godine u agresorskom avio bombardovanju Glavičina bila znatno oštećena. Nakon okončanja agresije 1996. godine džematlije su svojim sredstvima sanirali donekle navedena oštećenja i nastavili koristiti džamiju. U mektebskoj nastavi koja je izvođena u ovoj džamiji prošlo je više stotina djece. Porastom broja stanovnika Glavičina  objekat izgrađene džamije više nije mogoa ponuditi adekvatan prostor za molitvu i kektebsku nastavu te smo bili prinuđeni da iznađemo riješenje da u sklopu ove, ne baš velike lokacije  obezbjedimo ove uslove. Nakon puno razgovora i usaglašavanja shvatili smo da mormao uradiiti, donekle radikalan portez, te ukloniti zgradu prethodne džamije da bi na mjestu iste podigli ovu pred kojom se danas nalazimo. Prve korake je odradio Džematski odbor koji je prikupio potrebna rješenja i projektnu dokumentaciju te na osnovu toga uspio prikupiti preko organizacije „Crveni polumjesec“ značajnu donaciju naše vakife iz Ujedinjenih arapskih emirata koja je bila dovoljna za početak implementacije ovog rješenja. Ostala sredstva u iznosu više stotina maraka prikupljena su od naših privrednika i džematlija“

Nakon obraćanja imama obratio se i predsjednik Džematskog odbora džemata Glavičine Ismet Halilović koji je u svom izlaganju zahvalio svim vakifima koji su uložili svoj imetak, vrijeme i trud u temeljnu rekonstrukciju ove džamije.

Ismet Halilović, predsjednik DŽO Glavičine

Dobrodošlicu i prigodnu poruku u ime Medžlisa Islamske zajednice Konjic, uputio je uvaženi glavni imam MIZ  Konjic Refik ef. Delić koji je u svom obraćanju napominjući koju važnost džamija ima za odgoj djece kazao:

Mi danas svi, ovdje, u džematu Glavičine dijelimo radost otvorenja nove džamije. Novog mjesta  u kome ćemo Allahu, dž.š., padati na sedždu ali i mjesta u kom ćemo obezbjediti adekvatne uslove našoj djeci za mektebsku pouku na kojoj će učiti o vjeri od svojih imama. Kažu mudri ljudi: znanje bez vjere je ateizam, vjera bez znanja je fanataizam. Pogubnost i jednog i drugog smo mnogo puta kroz historiju gledali. 6. maja 1992. godine u agresorskom avio-bombardovanju oštećena je džamija u Glavičinama, a evo danas 6. maja 2023. godine mi ovim svečanim činom svjedočimo njenom novom ruhu, još ljepšoj, prostranijoj džamiji.“ – kazao je Refik ef. Delić

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Konjic, gospodin Ćibo Džemail koji je naveo kako je temeljna rekonstrukcija džamije u Glavičinama jedan od najvećih projekata Medžlisa u posljednje vrijeme, ali nikako i jedini, i da Medžlis IZ Konjic nastavlja sa incijativama na unaprjeđenju džamija, mekteba i drugih vakufskih objekata na svom prostoru.

U svom obraćanju gvardijan franjevačkog samostana u Konjicu, fra Ferdo Boban, čestitao je vjernicima ovaj svečani dan i zaželio im napredak i mir.

Čestitku u ime grada Konjica uputo je gradonačelnik Grada Konjica gospodin Osman Ćatić, koji je u svom obraćanju, pored ostalog kazao:.

„Želim da svi zajedno dugo pamtimo ovaj dan u kojem otvaramo ovaj prelijepi objekat koji će u svom novom izdanju pružati mogućnosti za duhovnu nadogradnju, susrete, kulturne i obrazovne aktivnosti te dati mogućnosti generacijama koje dolaze da čuvaju i grade ono što su im njihovi prethodnici ostavili kao što to mi danas zajedno radimo. A riječ zajedno ponavljam jer upravo zajednica, džemat, svakog pojedinca oplemenjuje i usmjerava na ispravne vrijednosti života. Neka nam je hajirli ovaj dan i ovo hajirli djelo koje će nas, ako Bog da, kao zlatna nit još dugo povezivati i duhovno osnaživati.

U ime organizacije „Crveni polumjesec“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na današnjoj svečanosti govorio je uvaženi direktor g-din Mahmud Ali.

On je prenio selame uvažene sestre vakife Ibtihal Tarmum koja je unatoč planiranju bila spriječena da dođe te prenio njenu želju da, ako Bog da, kad joj se ukaže prilika posjeti i Glavičine, a i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ispred ureda „Crvenog polumjeseca“ u Bosni i Hercegovini izrazio je zahvalnost Allahu, dž.š.,  da su mogli biti dio i ovog, kao što su bili dio mnogih drugih sličnih projekata.

„Molimo Allaha da ova džamija bude mjesto gdje će se Allahu, dž.š., ibadet činiti i učiti i izučavati sve one korisne nauke koje se vežu za vjeru i džamiju“

Skupu se obratio i izaslanik muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića, hafiz Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru.

„Ovdje smo danas da se Allahu Uzvišenom zahvalimo za blagodati vjere, zdravlja, imetka, sreće i zadovoljstva. Ova naša džamija nas vodi na tome putu i ona će, ako Bog da biti mjesto gdje će naša djeca i naša omladina učiti o pravim vrijednostima, vrijednostima naše vjere, naše domovine, naše kulture, naše tradicije i svega onoga što smo mi kao narod, kao Bošnjaci, ovdje, evo šest stotina godina baštinili…“ kazao je, pored ostalog, hafiz Tulek.

Prije završnog obraćanja izaslanika reisul-uleme dodjeljena je vakufnama  vakifi Ibtihal Tarmum koja je sa najvećim iznosom novca učestvovala kao vakif u izgradnji ove džamije te zahvalnicu i progodan poklon organizaciji „Crveni polumjesec“ i njenom direktoru Mahmudu Aliju, koji je kao opunomoćenik vakife primio i njenu vakufnamu.

U svom obraćanju izaslanik reisul uleme IZ u Bosni i Hercegovini  muftija Edhem ef. Čamdžić dotakao se mnogih aktualnih tema današnjice podcrtavajući potrebu za pravilnim odgojem, mirom, suživljenjem i njegovanjem dobrosusjedskih odnosa. Iskazao je zadovoljstvo da čuje kako su među onima koji davali prilog za džamiju i komšije drugih vjera, jer  budućnosti nema bez dobrih dobrosusjedskih odnosa. To nije važno samo ovdje nego širom Bosne i svugdje u svijetu.

„Često sam čuo kako neko govori mi smo osuđeni da živimo zajedno. Mi nismo osuđeni, ovo je nas Allah dž.š., počastio. Ovo je najveći bosansohercegovački resurs kojeg mi imamo, a to je da smo zajedno, da smo izmiješani, braćo moja draga. U toj izmiješanosti ne smijemo živjeti jedni pored drugih nego jedni sa drugima. To nas uči ova džamija, njeni dobrotvori…“ – kazao je pored ostalog muftija Čamdžić.

Prije samog čina svečanog otvorenja proučeno je ašere i dova.

Dovu je proučio glavni imam Medžlisa IZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić

Svečani čin otvorenja džamije pripao je izaslaniku reisul-uleme Edhema ef. Čamdžiću u društvu sa predstavnikom najvećeg vakifa, g-dinom Mahmud Alijem.

Svečani program otvorenja džamije svojim glasovima uljepšali su članovi hora „Sejfullah“ iz Konjica izvođenjem ilahija i kasida.