Medžlis Konjic

Mevlud u povodu otvorenja džamije u Glavičinama

U petak, 5 maja 2023. godine u džamiji u Glavičinama upriličen je poseban mevludski program u povodu svečanog otvorenja novosagrađene džamije u ovom džematu koje će se održati u subotu, 6 maja 2023. godine s početkom u 11:30 sati.

Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic.

Okupljenim vjernicima na početku programa obratio se imam ovog džemata Mumin ef. Vrače zaželjevši im dobrodošlicu na mevludsku svečanost a uputivši i poziv na svečano otvorenje novosagrađene džamije.

Tokom mevludskog programa  obratio se i glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić koji je zahvalio dragom Bogu na  pomoći da se nova zgrada džamije izgradi i relativno kratkom vremenu.

Kada su naše dede i očevi sagradili prvu zgradu džamije prije više od trideset godina, sagradili su je da obavljaju namaz i da ona odgaja nove generacije. Ta džamija je, hvala dragom Bogu, dala svoje rezultate i odgojila generacije koje su za potrebe svog vremena, evo, sagradile još veću, ljepšu, prostraniju džamiju. Molimo dragog Boga da  i ova džamija odgaja još bolje, jače, spremnije i predanije vjernike koji će nastaviti unaprjeđivati sebe, svoj život i naš vakuf – kazao je, između ostalog Refik efendija.

Izaslanik mostarskog muftije i glavni vaiz na mevludskoj svečanosti bio je glavni imam MIZ Jablanica Ekrem ef. Hodžić. On je prenio selame uvaženog muftije mostarskog mr. Salem ef. Dedovića i u svom obraćanju podsjetio na kur’anske ajete o onima koji mogu i koji grade i održavaju Božije kuće. Ukazao je na povode objave ovih ajeta te pojasnio kategorije graditelja i održavatelja džamija.“Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.” (Et-Tevbe, 18)

Mi vrlo često ne vjerujemo u sebe, vrlo često druge cijenimo više nego sebe, a evo ovakvi primjeri pokazuju da u našem džematu, našoj Islamskoj zajednici, imamo  snagu, imamo čestitost i riješenost da ostanemo jaki u svom vjerovanju i snažni u svom djelovanju. Ta snaga ste vi, naše džematlije, ta snaga smo mi, naše jedinstvo. A najljepši ukras svake džamije je vjernik koji u njoj skrušeno molitvu obavlja i dijete koje u njoj mekteb pohađa i o svojoj vjeri uči – kazao je Ekrem efendija.

E. Bajić  /Foto: Vehid Šišić