Muftijstvo mostarsko

48. manifestacija „Dani mevluda i zikra“

Programi 48. tradicionalne manifestacije “Dani mevluda i zikra” počet će u četvrtak, 27. aprila. Svečano otvorenje manifestacije i izložba Gazi Husrev-begove biblioteke pod nazivom “Sultanske džamije u BiH” bit će upriličeno u Centru za kulturu Grada Mostara u 19.00 sati.

U programu manifestacije planirane su promocije knjiga, naučni skupovi, susreti mladih, večeri Kur’ana, tribine i zajedničke dove, dok će centralna manifestacija, tradicionalni mevlud i zikr u Blagajskoj tekiji na vrelu Bune, biti proučeni u subotu 13. maja, s početkom u 11.00 sati.

– Manifestacija Dani mevluda i zikra je najstarija i najznačajnija manifestacija na području Hercegovine. Centralnom mevludu iz godinu i godinu prisustvuje sve više vjernika. Posljednjih godina bilježimo brojku od oko 30.000 iz BiH i naših prijateljskih zemalja. Manifestacija je utemeljena na višestoljetnoj tradiciji okupljanja vjernika na dovištima, gdje izgrađuju svoju duhovnost, promišljaju o svojoj prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti – podsjeća Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva.

Naglasio je da su ovogodišnji programi manifestacije brižno koncipirani kao dodatni poticaji za kulturno, naučno i duhovno uzdizanje pojedinca i zajednice, te da su namijenjeni svim generacijama vjernika.

I ove godine bit će dodijeljena tradicionalna nagrada “Fevzi Mostarac” koja se dodjeljuje istaknutim naučnim radnicima, istraživačima koji promoviraju opće humanističke, tradicijske, duhovne i kulturne vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.

Uz Mostarsko muftijstvo, organizatori manifestacije su Tarikatski centar BiH, Medžlis IZ Mostar, Karađoz-begova medresa i B.Z.K. “Preporod” Mostar.

IMG_20230425_133939.jpg - Izložbom „Sultanske džamije u BiH“ počinju programi 48. manifestacije „Dani mevluda i zikra“

(Hasan Eminović / Preporod.info)