Medžlis Konjic

Druženje za omladinu povodom Dana Državnosti

U petak, 25. novembra 2022. godine u Galeriji Medžlisa IZ Konjic održano je druženje za omladinu povodom Dana Državnosti BiH. Na druženju je bila prisutna omladina iz Jablanice, Stoca, Ljubuškog i Konjica.

Druženje je otvoreno učenjem odlomka iz Kur’ana koje je učio hafiz Kerim Nuhanović, a nakon čega je dobrodošlicu gostima poželio koordinator za mlade MIZ Konjic, Ammar Lavić.

Prvi dio druženja obilježila su obraćanja prisutnih glavih imama. Prvi se obratio domaćin, Glavni imam Medžlisa IZ Konjic, Refik ef. Delić. On je istakao važnost korisnog i aktivnog djelovanja pojedinca i usklađivanja svog života sa principima islama, te da su upravo te vrijednosti najbitnije za dugotrajnu izgradnju državosti.

Dalje je uslijedilo obraćanje Merseda ef. Šabanovića, glavnog imama Medžlisa IZ Stolac. Mersed efendija je naglasio važnost okupljanja omladine i njenog učešća u zajednici, te samog odnosa zajednice prema omladini i omladine prema zajednici. Dio druženja sa obraćanjima zaokružio je Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa IZ Ljubuški svojim inspirativnim govorom.

Drugi dio druženja obilježilo je učenje ilahija i društvene igre među omladinom. Posebno treba istaknuti čitanje nagrađenog rada učenice Emine Džajić. Ona je pobijedila na ovogodišnjem Gradskom literarnom konkursu povodom Dana državnosti.

Druženje je posbeno obilježio kviz znanja za omaldinu. Ekipe u kvizu su bile koncipirane da u svakoj od deset ekipa je izmješana omladina iz različitih gradova. Članovi prvoplasirane ekipe nagrađeni su prigodnim levhama.

Ovo je bilo jedno od većih druženja u godini te se nadamo da ćemo i u budućnosti imati priliku organizovati ovakva i slična druženja.