Medžlis KonjicRijaset

Refik ef. Delić izlagač na Okruglom stolu “Mektepski centar – savremena potreba, izazov ili inovacija”

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je organizirala okrugli sto o temi “Mektepski centar – savremena potreba, izazov ili inovacija”.

Obraćajući se prisutnim u Studentskom centru Islamske zajednice, zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković kazao je da je “predaja vjere u nasljedstvo generacije koja dolazi iza nas jedna od naših glavnih obaveza, kako na ličnom planu, tako i na planu Zajednice.”

– Prenošenje vjere se vrši kroz edukaciju o vjeri, kroz podučavanje o vjeri. Ovo je preozbiljno pitanje i svako od nas je dužan da mu pristupi s krajnjom ozbiljnošću, a institucije Zajednice ovo pitanje trebaju staviti u prvi plan i posvetiti mu dužnu pažnju – kazao je dr. Ljevaković.

Podsjetio je da živimo u složenom vremenu, u vremenu izokretanja naslijeđenih, tradicionalnih vrijednosti i afirmiranja vrijednosti života koji zadiru i ugrožavaju samu bit vjere i njenog prakticiranja.

– Djeca i mladi su na posebnom udaru, i, po prirodi stvari, više su podložna primiti te utjecaje nego odrasli. Stoga smo svi, a naročito oni koji su neposredno vezani za mektepsku pouku, dužni posvetiti se ovom pitanju, poraditi na iznalaženju najboljeg načina i sredstva za realizaciju ove zadaće i osigurati dovoljno resursa za tu svrhu – istaknuo je Ljevaković.

IMG_7561.JPG - Sarajevo: Okrugli sto
Dr. Enes-ef. Ljevaković

Naveo je da statistički podaci o broju upisanih i redovnih polaznika mekteba u posljednjih nekoliko godina ohrabruje.

– Svi u Zajednici trebamo imati na umu da je mektepska pouka, uz časove vjeronauke u školama, najmasovniji oblik edukacije i područavanja vrijednostima vjere kod nas.

Zato u ovoj našoj najvažnijoj aktivnosti trebamo prilaziti krajnje odgovorno i posvećeno. Ako na ovom planu podbacimo, sudbina islama u našoj zemlji bi će neizvjesna, pa neka svako vidi koliko sam doprinosi tome – poručio je, između ostalog, Ljevaković.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlović naglasio je da će se ovom skupom pokušati doći do odgovora na pitanja od značaja za unapređenje mektepske pouke.

– Mektepski centri su realnost u realizaciji mektepske nastave na cijelom području Islamske zajednice, od domovine, domovinskih zemalja do džemata u dijaspori. Dakle, mektepski centri u Bijeljini, Konjicu, Zagrebu, Ljubljani, Beču i dalje su dio mreže onih koji su na praktičan način promišljali potrebu mekteblija, roditelja i muallima kako bi se poučavanje muslimana podiglo na veći nivo. Kakva su iskustva i mogućnosti pokušat ćemo odgovoriti danas u okviru programa koji je postavljen pred ovaj eminentni skup – kazao je direktor Smajlović.

IMG_7529.JPG - Sarajevo: Okrugli sto
Ismail-ef. Smajlović

Naglasivši da će se na ovom skupu obratiti naučni radnici, profesori, ali i muallimi koji donose vlastita iskustva iz prakse, kazao je kako će oni otvoriti važne teme i ukazati na dostignuća usmjerena na poboljšanje obrazovnog sistema.

– Svakako, očekujemo da će svi prisutni, od članova Rijaseta, muftije, stručni saradnici, muallimi i drugi uzeti aktivno učešće kako bi ostvarili postavljeni cilj – unaprjeđenje mektepske pouke – poručio je direktor Smajlović.

Izlagači na ovom okruglom stolu su: dr. Elvir Duranović, dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević, dr. Enes-ef. Svraka, mr. Lamija Alili, Nevres-ef. Mustafić, mr. Sulejman-ef. Čeliković, mr. Fuad-ef. Omerbašić i Refik-ef. Delić.

 

– Rijaset putem Uprave za vjerske poslove nadzire, usmjerava, osmišljava i prati procese u mektebu i mektepskoj pouci. Današnji okrugli sto je organiziran u tom kontekstu. Današnja tema je jako važna, govori o novom konceptu organizacije mektepske pouke. Vjerujemo da će se kroz današnja izlaganja doći do značajnih zaključaka i smjernica, koje će nam omogućiti da lakše i što kvalitetnije osmislimo novi model realizacije mektepske pouke – kazao je, između ostalog, dr. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove.

Hafiz Muriz-ef. Mešić, stručni suradnik u Odjelu za mekteb i mlade, naglasio je da je cilj ovog okruglog stola da analizira trenutno stanje, a kako bi se razmišljamo i radilo na potrebama unaprjeđivanja mekteba.

– Cilj ovog okruglog stola je i da vidimo koja su to rješenja koja su nam potrebna za budućnost – jesu li to mektepski centri, drugačiji vidovi organiziranja mektepske pouke ili druga rješenja. Očekujemo zanimljivo druženje kroz današnje teme i nadamo se da će ovaj okrugli sto polučiti one rezultate, a prije svega kako bi našoj djeci dali bolje – kazao je hafiz Mešić.

Okruglom stolu prisustvuju i muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, rukovodioci službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstava i glavni imami.

(Preporod.info)