Medžlis Konjic

Mevludskim programom u Spiljanima završena manifestacija “Dani tradicionalnih mevluda 2022”

U nedjelju, 18. septembra 2022. godine, nakon podne namaza, u Spiljanima je održan završni mevludski program manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022” Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Elvedin ef. Čorbo

Program je počeo učenjem Kur’ana časnog, a nakon toga okupljenim vjernicima obratio se imam džemata Spiljani Čorbo ef. Elvedin. On je poselamio  prisutne džematlije i goste, zaželio im dobrodošlicu i da se lijepo osjećaju u ovom lijepom danu posvećenom spominjanju Allaha i salavatima na vjerovjesnika Muhammeda, a,s..

“Dok mi ovde, u ovom nama lijepom društvu, spominjemo zikrullahom Uzvišenog Allaha, znajmo da On nas spominje u boljem društvu od ovog u kom mi Njega spominjemo” – kazao je Elvedin ef. te pozvao džematlije da se učenjem Fatihe sjete vakifa Maksumića džamije u Spiljanima Mumina i Ismeta Maksumića.

Mevludski program učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic. U programu je učenjem ilahija i kasida učestvovala i Adna Čorbo.

U svom kratkom obraćanju glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić poselamio je muftiju mostarskog mr. Salem ef. Dedovića i zahvalio mu što i na ovaj način daje podršku nama i našem narodu. Poselamio je i sabornika u Saboru Islamske zajednice Bosne i Hercegovine g. Džemaila Ćibu, kao i gradonačelnika grada Konjica g. Osmana Ćatića.

U nastavku obraćanja citirao je hadis: “Tako mi Allaha, u Čijoj je ruci moja duša, nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete voljeli! Hoćete li da vas uputim na djelo kojim ćete se, ako ga budete činili, zavoljeti? Nazivajte selam jedni drugima!

Upravo ova manifestacija „Dani tradicionalnih mevluda 2022“ Medžlisa Islamske zajednice Konjic koja današnjim mevludskim programom završava pružila nam je priliku da se u mnogim našim džematima suretnemo i selamimo, da se vidimo, da u ovom čudnom vremenu društvenih mreža i selamljenja i druženja preko njih selamimo se i drugujemo licem u lice jedni naspram drugih u našim lijepim džamija i džamijskim dvorištima. Nekad se mogla čuti izreka „Nije svačije kroz selo pjevati“, a društvene mreže su baš pomogle da sva pjeva kako hoće i o čem hoće. Ova naša manifestacija kao i drugi programi tu je, između ostalog, da da priliku da govori onaj ko zna i treba da govori a ne ko bi htio.

Predavanje je na kraju mevludskog programa održao muftija mostarski Salem ef. Dedović.

On je na početku obraćanja podsjetio na dio mevluda kada džemat ustaje na noge te kazao „Ustajemo iz počasti prema Poslaniku jer je Poslanik među nama. Poslanik je samo fizički sa ovog svijeta otišao, kada je Allah odredio da to bude, ali, sa nama je Poslanikov sunnet, njegova praksa, njegovo djelo. Ostala je njegova jasna, čista staza kojom valja hoditi, koju valja slijediti, ta staza nas okuplja, čuva, naša srca grije. Iz tog razloga naš ovdašnji čovjek ovih prostora u srcu i duši želio je da ima svoj mevlud na svom maternjem bosanskom jeziku, pa su plemeniti, čestiti, učeni i pismeni ljudi ovih prostora, kao što je Safetbeg Bašagić, skitili svom narodu mevlud. Da se naš narod identificira sa svojim Poslanikom. Ovim ustajanjem na noge u mevludu iz počasti prema Poslaniku naš narod se identifikuje sa svojom vjerom.

Treba nam identifikacija sa vrijednostima. Treba nam identifikacija sa autoritetima. Poslanik Muhammed, a.s., neka su na njega najljepši blagoslovi i mir, neprikosnoveni je autoritet  s kojim se mi povezujemo. Povezujući se s njime povezujemo se čvrsto u taj čvrsti neraskidivi vez naše časne vjere, našeg lijepog dina.

Čestitam glavnom imamu, imamima i džematlijama što čuvate ovu tradiciju mevluda, ponajbolje u ovom dijelu Hercegovine. Ne može nikakav virtualni svijet nadomjestiti realni stvarni život. Živu riječ, živi susret, susret čovjeka sa čovjekom, insana sa insanom. To nosi emociju, nešto što je suštinski vrijedno i važno.

U nastavku obraćanja muftija je citirao i obrazložio porukama prilagođenim današnjem vremenu  posljednji ajet sure Alu Imran: „O vi koji vjerujete, budite strpljivi i izdržljivi, postojano bdijte i Allaha se bojte, da biste uspjeli!“

Pojasnio je šta u današnjem vremenu znači biti strpljiv, izdržljiv, šta znači bdjeti i na kojim sve granicama treba bdjeti, ukazujući i na pozitivne ali i negativne pojave u našem društvu s kojima se treba boriti, ispravljati i istrajavati u tome.

Mevludsku dovu poručio je Ensar ef. Zalihić.

Nakon mevludskog programa u Spiljanima muftija je u pratnji glavnog imama i imama džemata Glavičine Mumin ef, Vrače posjetio i gradilište nove džamije u Glavičinama, zaželjevši hajirli izvođenje radova uz punu podršku ovom projektu.