Odabrani tekstovi

Mekteb je opći društveni interes

Znanjem i odgojem, koji su temelj mektepskog podučavanja, spoznaju se velike istine o Bogu, o svijetu, o porijeklu, o zadaći, misiji i svrsi čovjekovog postojanja – kazao je danas dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Dr. Svraka je održao hutbu u Ratnoj džamiji na Igmanu, u okviru projekta Uprave za vjerske poslove “Poruke iz Igmanske džamije – od Dana nezavisnosti do Dana državnosti domovine, Bosne i Hercegovine”, te je ovom prilikom govorio o početku nove mektepske godine.

– Nova mektepska godina počinje u subotu, 10. septembra.

Mekteb je osnovna odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice u kojoj se stječu osnovna znanja o vjeri, kulturi i našoj tradiciji.

Stoga mekteb u životu muslimana Bosne i Hercegovine zauzima posebno mjesto – naglasio je Svraka.

Kazao je kako je podsjećati na ulogu i značaj mekteba uvijek poželjno i potrebno, a posebno danas u vremenu opće globalizacije, otvorenosti i pristupa društvenim mrežama, te mnogobrojnih drugih izazova koji su pred mladima.

– Mekteb nije samo potreba pojedinca, potreba određene grupe ili Zajednice, već mekteb je opći društveni interes. Forma mekteba kao odgojno-obrazovne ustanove, kao i njegova uloga u sistemu obrazovanja u različitim vremenima nije bila ista. Međutim, činjenica da mekteb i danas postoji, dovoljno govori o njegovoj važnosti u vjersko-prosvjetnom životu muslimana ovih prostora i šire – naglasio je on.

5.jpg - Dr. Svraka na Igmanu: Mekteb je opći društveni interes
Dr. Enes-ef. Svraka: Prosvjetiteljska misija mektepske pouke je zaštititi srce mladog čovjeka

Dodao je da je mekteb ustanova koja, prije svega, brine o odgoju, a da nam upravo odgoj i podrška istom itekako danas trebaju.

– Prosvjetiteljska misija mektepske pouke je zaštititi srce mladog čovjeka od poroka i zabluda uz nadu da će dalje ka dobru i istini čovjek težiti po svojoj naravi. Naučimo našu omladinu da oni koji se lijepim odgojem i korisnim savjetima rano zaogrnu imaju prednost nad onima koji provode godine beskorisno tražeći “savršeno” okruženje. Podsjetimo i njih i sebe da je mudrost postupnosti u obrazovanju i u primjeni stečenog znanja odlika Poslanika, a.s., i njegovih sljedbenika – naglasio je Svraka.

Ovom prilikom je pozvao i roditelje da svoju djecu upišu u mekteb.

– Mekteb vas čeka i širom je otvorio svoja vrata a vaši muallimi/e plemenita srca. Stoga dragi roditelji pozivam vas da upisivanjem i slanjem djece u mekteb izvršavate svoju roditeljsku obavezu odgajanja u skladu s islamskim moralnim normama i podučavanja osnovnim islamskim načelima. Podrška u tom pogledu vam je Islamska zajednica sa svojim mektebom, mektepskom poukom i muallimima/ama – poručio je, između ostalog, Svraka.

On je kazao i da je obrazovanje potreba pojedinca i zajednice te budućih generacija, odnosno, obaveza prema budućim generacijama.

– Istinsko znanje potiče na pokornost i ibadet, jer onaj koji prepozna i nauči čitati i odgonetati Božije znakove, osjetit će obavezu i želju da izrazi svoju zahvalnost Onome čija znamenja su očigledna. Znanje i nauka trebaju biti u ime Allaha i za dobrobit i korist ljudima. Stoga potrebno je da naša djeca uče i usvajaju korisno znanje – kazao je Svraka.

Ukazao je na potrebu da kod djece razvijamo ljubav za vjerskim i svjetovnim znanjem, odnosno mektebom i školom.

– Trebamo im biti podrška u želji da uče i traže korisno znanje. To je posao kome se mora ozbiljno i odgovorno pristupiti i to je zadaća svih faktora koji učestvuju u odgojno-obrazovnom procesu djece – poručio je dr. Svraka.

Također, podsjetivši da čovjek ima duhovne i fizičke potrebe, istaknuo je da su odgoj i znanje potreba naše duše i razuma kao što su hrana i voda potreba našeg tijela.

– Međutim jako je važno koju hranu konzumiramo i kako naše duše i razum hranimo. Među najveličanstvenije i najbolje ibadete i Bogu draga djela ubraja se traženje i stjecanje znanja – naglasio je danas Svraka.

(Preporod.info)