Medžlis Konjic

JA’SIN I DOVA ŠEHIDIMA – LIJESKA

U okviru manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022” danas, 13.08. 2022. godine u mesdžidu na platou Lijeska, džematski odbor Podorašac, proučen je Ja’sin i dova šehidima s područja džemata Podorašac, Šunji, Grabovci i Homolje čija imena su uklesana na spomen obilježju  koje je podignuto na platou pored mesdžida. Program je započet klanjanjem podne namaza. Nakon podne prisutnima se obratio domaćin Adis ef. Hebibović poselamivši prisutne i ističući razlog ovog događaja. Jasin i dovu su proučili imami našeg Medžlisa. Na kraju se prisutnima obratio Enes ef. Alić koji je u svom vazu prisjetio se hadisa:
“Iskoristi pet stvari, dok te nije spriječilo drugih pet:
– život, prije smrti,
– zdravlje, prije bolesti,
– slobodno vrijeme, prije zauzetosti,
– mladost, prije starosti,
– bogatstvo, prije neimaštine.”
Također, ef. Alić je napomenuo na važnost sjećanja na naše šehide i gajenje kulture sjećanja.

Enes ef. je u svom obraćanju citirajući kur’anske ajete podsjetio da oni koji su poginuli na Božjem putu nisu mrtvi nego živi a mi to ne osjećamo, i da oni uživaju blagodati Dženneta, a mi koji smo tu na dunjaluku trebamo biti pokorni Bogu, i zahvaljivati mu na svim blagodatima, kako bi Allahovom milošću zaslužili selamet i na ahiretu Džennet. 

Na kraju svog obraćanja podsjetio je kroz hadisku predaju da je svaki dan insan dužan dati sadaku na svaki svoj zglob, napominjući da je svaki tespih sadaka. Subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber je sadaka, a sve to mijenjaju dva rekata duha namaza.