Medžlis Konjic

Mevlud u Parsovićima

U Parsovićima je danas  (6.avgust 2022.) u okviru manifestacije Medžlisa IZ Konjic  “Dani tradicionalnih mevluda 2022” uprilične mevludski program.

Na početku mevludskog programa imami Medžlisa IZ Konjic proučili su Ja’sin za šehide džemata Parsovići, a potom je okupljene džematlije poselamio  i dobrodošlicu zaželio imam u džematu Parsovići Amir ef. Cernica koji je podsjetio da se ovim mevludskim programom nastavlja duga tradicija šehidskog mevluda u Parsovićima koja je bila prekinuta pandemijom korona virusa.

Mi smo ovaj naš mevlud zanijetili kao znak trajnog sjećanja na šehide džemata Parsovići, u čiji spomen je podignut i šardrvan u dvorištu  ove džamije s njihovim imenima, kazao je Amir ef.

Spomen obilježje  šehidima džemata Parsovića podignuto je 2012. godine u haremu džamije u Parsovićima. Na njemu su imena šehida: ALIĆ (MUJE) SAKIB 1970-1994, ALIBEGOVIĆ (BEGE) DŽAFER 1941-1992, BILIĆ (REFIKA) ALMIR 1974-1994, JAHIĆ (SALKE) HALIS 1957-1992, MUJELA (DAVUDA) ALMIR 1973-1994, MUSTAFIĆ (MEHMEDA) MUHAREM 1957-1993, SARAJLIĆ (MEHMEDA) IBRAHIM 1975-1993, SARAJLIĆ (SULEJMANA) ISMET 1957-1992, SMAJILHODŽIĆ (MUHAREM) NAMIK 1967-1994, RIZVIĆ (ESEDA) HUSEIN) 1962-1992.

Nakon uvodne riječi uslijedilo je učenje mevluda a okupljenim vjernicima vazu nasihatom obratio se Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic.

Obraćanje je počeo sa hadisom: “Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti.” U analizi poruka hadisa posebno se osvrnuo na blagodat zdravlja u kontekstu pandemije korona virusa koja je prekinula na dvije godine održavanje mevluda u Parsovićima, te podsjetio koliko je važno biti svjestan blagodati prije nego li ih izgubimo. Mevludski programi nam pomažu da se otrgnemo od sve naglašenije otuđenosti, samoće, da se sastanemo, da se rodbina vidi, ali nadasve da nam budu podsjetnik da budemo svjesni dragog Boga, Njegovih mnogobrojnih blagodati  i da Mu zahvaljujemo na njima. Zahvaljivati znači biti svjestan Boga koji blagodati daje… kazao je.

U drugom dijelu obraćanja Refik efendija je podsjetio na poruke i pouke Hidžre i Ašure te postavio pitanje da li ćemo odabrati danas da budemo društvo komfora koje čeka da mu neko daruje sve ili društvo spremno na trud i žrtvu kojima će urediti sebe i svoju državu po mjeri dobra.

Trebaju nam nada, optimizam, patriotizam ali i lojalnost, kazao je Refik efendija.

Ovo društvo, prostor i vrijeme daju šansu za različite ljude,  i dobre i loše. Ko će i kako će iskoristiti priliku do nas je samih?

Na kraju mevludskog programa proučena je mevludska dova a druženje džematlija nastavljeno je u pomoćnim džamijskim prostorijama.