Muftijstvo mostarsko

Upriličen bajramski prijem muftije Dedovića: Uzdići se iznad vlastitih interesa

Mostar — Svečani bajramski prijem, u povodu velikog islamskog praznika Kurban-bajrama, mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, upriličen je u subotu uveče na terasi Centra za kulturu Mostar.

Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj zvanica iz političkog i društvenog života Mostara i Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Islamske zajednice, Pravoslavne i Katoličke crkve u Mostaru.

Prisutnima se obratio i bajramsku čestitku uputio muftija mostarski Salem ef. Dedović. On je, govoreći o simbolici Kurban-bajrama i žrtve, podsjetio na univerzalne vrijednosti ibrahimovske predanosti, odanosti i vjernosti prema Bogu.

Pozvao je na privrženost moralnim vrlinama i vrijednostima, koje se dostižu “čvrstom vjerom, odricanjem, naporom, strpljenjem i istrajnošću”.

“Vjera nas uči da se uzdignemo iznad vlastitih interesa i da afirmišemo zajednički pristup u činjenju dobrih, Bogu dragih, boguugodnih djela, da jačamo međusobno povjerenje, gradimo mostove ljubavi i zajedništva, da pogledamo na sve one koji su u bilo kakvoj potrebi”, porućio je uz ostalo muftija Dedović.

On je podsjetio i da je motiv na pozivnici za bajramski prijem džamija, koja se ponovo vraća u život i to je džamija na obodu Popovog polja, u Kotezima.

“Ona spada u red najznačajnijih džamija i najstarijih džamija u Hercegovini općenito”, naglasio je mostarski muftija, dodajući kako je to jedinstvena džamija po svojoj arhitekturi na ovom podneblju.

Po uzoru na tu džamiji, dodao je muftija Dedović, sagrađena je i džamija u Umoljanima, podno planine Bjelašnice.

“A u ovoj, umoljanskoj džamiji, tokom Drugog svjetskog rata, spašena je i sačuvana čuvena sarajevska Hagada”, podsjetio je muftija Dedović.

Čestitku muslimanima uputio je i generalni vikar mostarske biskupije don Nikola Menalo, te vladika hercegovački i primorski Dimitrije.

(starmo.ba)