Muftijstvo mostarsko

Mostarski muftija Salem-ef. Dedović odao priznanje učenicima generacije srednjih škola

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović danas je u svom uredu upriličio prijem za učenike generacija mostarskih srednji škola koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu.

Prijem je upriličen u povodu dodjele jednogodišnjih članskih karti Narodne biblioteke Mostar. Naime, Biblioteka je u mjesecu aprili pokrenula kampanju „Mostar ponovo čita“ s ciljem popularizacije korištenja njenog knjižnog fonda. U jednom od niza programa, u saradnji sa institucijama i privrednim društvima, obezbjedili su besplatno članstvo brojnim kategorijama učenika osnovnih i srednjih škola. Sredstva za besplatno članstvo za najbolje učenike srednjih škola osiguralo je Mostarsko muftijstvo.

„Prepoznali smo značaj akcije Narodne biblioteke i tom kampanjom smo obradovani jer se dešava u vremenu krize kulture čitanja. Obradovani smo idejom da se i na ovaj način među učenicima, studentima, širim populacijama želi promovirati značaj i uloga čitanja. S radošću smo prihvatili ideju da budemo pokrovitelji članskih karti za najbolje učenike i na taj način im odamo dužno poštovanje za istrajavanje na putu sticanja znanja“, kazao je muftija. Njihova iskustva koja su stekli tokom razgovora sa muftijom o obrazovanju, viđenju života, prema njegovom mišljenju su izuzetno dragocjena jer su fokusirana na suštinske probleme u procesu obrazovanja i intelektualnog izrastanja mladih generacija. „Oni imaju šta kazati i kritički se osvrnuti na sve nedostatke našeg obrazovnog sistema“, naglasio je muftija. Ovim činom, dodao je Muftijstvo mostarsko i Islamska zajednica u Mostaru i na simboličan način odašilje poruku da su njihova vrata širom otvorena svim pregaocima na polju sticanja znanja i afirmaciji nauke, obrazovanja i školstva uopće. „Želja nam je da te vrijednosti prepoznajemo, da im poručimo da ima smisla postizati dobre rezultate na tom polju i da nam je dragocjeno čuti njihova razmišljanja“, poručio je muftija.

Prijem kod mostarskog muftije Lejla Sabitović učenica generacije Medicinske škole ocijenila je dragocjenim jer im daje poticaja da i dalje napreduju na ličnom i kolektivom planu. Amina Husnić učenica generacije Elektrotehničke škole ovaj prijem je doživjela i kao svojevrsnu satisfakciju za do sada uloženi trud i rad. „Izuzetno mi je drago što smo doboli besplatne članske karte za biblioteku jer je znanje nešto što nam nikada niko ne može oduzeti i osporiti“, naglasila je Husnić.

(Hasan Eminović/Preporod.info)