Medžlis Konjic

Mevlud u povodu noći Lejletu-r-Regaib

U četvrtak, 3.2.2022.godine/ 2. redžeba 1443.h.g., iza jacije namaza u Repovačkoj džamiji u Konjicu upriličen je mevludski program u povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-r-Regaib.

Na početku mevludskog programa okupljenim vjernicima obratio se imam Repovačke džamije Enes ef. Alić koji je ukratko podsjetio na mubarek noći u kojoj se nalazimo a potom podsjetio i na vrijednost i važnost svakog dana i noći u životu čovjeka  napominjući da dane i noći treba doživljavati s punom ozbiljnošću i važnošću, između ostalog i zbog činjenice da čovjek nikad ne zna koji dan, ili noć, nam je zadnja dunjalučka. Tom prilikom citirao je hadis:

Dođe jednom prilikom Melek smrti, u liku čovjeka, kod Allahovog poslanika Sulejmana, te poče nekako čudno da se zagleda u jednog od njegovih velikaša koji tu sjeđaše. Kada Melek izađe taj čovjek reče Sulejmanu:

– O Allahov Poslaniče! Ko je onaj nepoznati čovjek”
Sulejman a.s. mu odgovori: To je Melek smrti.
Čovjek onda reče: – Primijetio sam da me nekako dugo i čudno zagleda, pa se bojim da je došao da mi uzme dušu. Nego, de ti mene nekako spasi od njega! Sulejman ga upita: – A kako da te spasim? Čovjek reče: – Naredi vjetru (Sulejmanu a.s. je data moć od Allaha  da može upravljati vjetrovima) da me odnese u najudaljenije krajeve Indije, pa ne bi li mi Melek izgubio trag i zaboravio na mene.

Sulejman a.s. to učini i vjetar u istom momentu odnese tog čovjeka u daleke zemlje Indije. Taman kad je stigao tamo, Melek smrti mu uze dušu i usmrti ga.

Kasnije Melek smrti ponovo svrati kod Sulejmana. a on ga upita: – Zašto si se ti onda onoliko zagledao u onog čovjeka koji je sjedio sa mnom.
Melek mu odgovori: – Čudio sam se tom čovjeku jer mi je bilo naređeno da ga usmrtim u Indiji, a on se nalazi ovdje kod tebe, veoma daleko od Indije. Međutim, kada sam ja po naredbi Allahovoj otišao u Indiju, vidjeh kako i njega vjetar tamo donese, te ga ja po Allahovoj odredbi usmrtih.

Mevludski program učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic, a ilahije i kaside hor Mreže mladih pri Medžlisu IZ Konjic.

Predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

On je u početku predavanja podsjetio vjernike na značaj i vrijednost učajluka, tj. tri vrijedna mjeseca redžeba, šabana i ramazana. Podsjetio je vjernike na Poslanikovu, a.s., dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve šabane ve beligna ramadane. Poslanik, a.s.,  nas u ovoj dovi podstiče da tražimo berićet.

“Naša stara ulema je kazivala da je mjesec redžeb mjesec sjetve, mjesec šaban mjesec zalijevanja, a mjesec ramazan mjesec žetve”

“Mjesec ramazan”, kazao je u nastavku glavni imam,”je kao olimpijada vjere, i kako se sportisti moraju pripemiti za olimpijadu tako se i vjernici trebaju pripremiti u redžebu i šabanu za dolazak mubarek mjeseca. Ovo vrijeme koje je pred nama je jako važno. Puno je onog nepotrebnog što smo uselili u svoj život  a radi čega govorimo da nemamo vremena. To je dovelo do toga da gubimo berićet u životu pa iako rijetko u čemu oskudjevamo istinski mi se često žalimo na sve i svašta i osjećamo i iskazujemo nezadovoljstvo… ”

Kako je noć Regaib poznata kao noć želja Refik ef. je u nastavku obraćanja skrenuo pažnju i pojasnio značenje prvih deset ajeta sure El- Mu’minun koja započinje obećanjem ili tvrdnjom da će vjernici ono što žele postići:

1. Ono što žele – vjernici će postići, 2. oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju, 3. i koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju, 4. i koji zekat udjeljuju, 5. i koji stidna mjesta svoja čuvaju, 6. osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju, 7. a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju, 8. i koji o povjerenim im amanetima i obavezama svojim brigu brinu, 9. i koji namaze svoje na vrijeme obavljaju, 10. oni su dostojni nasljednici, 11. koji će Džennet naslijediti, oni će u njemu vječno boraviti.

Pojasnio je i podsjetio na mjesto i važnost namaza u životu vjernika, na potrebu posvećivanja pažnje namazu jer Uzvišeni opominje “teško onima koji namaz kako treba ne obavljaju”. Podsjetio je na važnost vođenja računa o svojim obavezama i izbjegavanju onog što nas se ne tiče, o čemu ne znamo i u čemu nismo stručni, podsjećajući kako se veliki broj ljudi, među njima i vjernici, pretvaraju u analitičare svega i svačega i bez potrebe ali i bez znanja o onom čime se bave.

Kroz nastavak obraćanja glavni imam je ukratko približio, pojasnio i slikovito prezentovao poruke navedenih ajeta sure El-Mu’minun.