Medžlis Konjic

Predstavnici Rijaseta posjetili Medžlis i Mektepski centar u Konjicu

Predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, boravio je u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Konjic u subotu, 29. januara 2022. godine.

Cilj posjete je bio upoznavanje sa odgojno-obrazovnim procesom mektepske pouke u Mektepskom centru koji se nalazi u prostoru gradske džamije u Konjicu.

U prvom dijelu posjete voditelj Odjela za mekteb i mlade dr. Enes-ef. Svraka sastao se s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik-ef. Delićem u prostorijama Medžlisa, gdje su razgovarali o stanju vjerskog života na području Medžlisa, sa posebnim akcentom na mekteb i mektepsku pouku, te rad sa mladima.

U drugom dijelu radne posjete dr. Enes-ef. Svraka u pratnji glavnog imama posjetio je Mektepski centar gradske džamije u Konjicu i prisustvovao realizaciji mektepske pouke.

U toku posjete obišao je pet različitih grupa s kojima su mektepsku pouku realizirali muallimi: Salih-ef. Nefer – I nivo, Ensar-ef. Zalihić – II nivo, Enes-ef. Alić – III nivo, Elmedin Herić – sufara i muallima Azra Selimović-Zalihić – Kur’an.

Tokom posjete časovima dr. Enes-ef. Svraka je osim riječi podrške za redovno pohađanje i marljivo učenje razgovarao s polaznicima i interesovao se za njihovo mišljenje o uslovima u mektebu, novom modelu organizacije i prijedloge za poboljšanje uslova i interesantniju mektepsku pouku.

Mektepski centar gradske džamije u Konjicu je jedinstveni organizacijski model mektepske pouke koji podrazumijeva odvijanje mektepske pouke na jednom mjestu za sve polaznike sa područja gradske jezgre Konjica. Centar je dobro opremljen i polaznicima mektepske pouke nudi kvalitetan način organizacije i realizacije mektepske pouke kao i druge sadržaje. U okviru Mektepskog centra upisano je 320 polaznika od čega mektepsku pouku pohađa 270 osnovnoškolaca i 50 polaznika predškolskog uzrasta.

Nakon posjete časovima glavni imam je upriličio radni sastanak sa muallimima koji realizuju pouku u mektepskom centru. Poslije uvodnih riječi glavnog imama i upoznavanja sa organizacijskom strukturom Mektepskog centra, muallimi su predstavili način rada, postignute razultate mektepske pouke, te iznijeli svoja zapažanja i iskustva vezana za dosadašnji rad i tok odvijanja pouke u Mektepskom centru.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade dr. Enes-ef. Svraka je čestitao glavnom imamu i muallimima na poduzetom iskoraku u pogledu organizacije i realizacije mektepske pouke. Iznio je svoja zapažanja tokom posjete i uputio određene prijedloga i savjete u cilju poboljšanja. Posebno se  interesovao za neposredna iskustva muallima u dosadašnjem radu Centra u pogledu uočenih prednosti i nedostataka, te pružio podršku za razvijanje ovog modela organizacije mektepske pouke.

Na kraju radne posjete domaćini su zahvalili na posjeti i iznesenim savjetima, a dr. Enes-ef. Svraka zahvalio se na gostoprimstvu i zaželio daljni uspješan rad i razvoj Mektepskog centra.

(Preporod.info)