Prikaz knjiga

Oksfordska historija islama

Bogato ilustrirana sa preko 250 slike, Oksfordska historija islama nudi najopširniji i najautoritativniji prikaz koji je danas moguće naći o drugoj najmnogoljudnijoj – i najbrže rastućoj – religiji na svijetu.
John L. Esposito, urednik četverotomne Oksfordske enciklopedije modernog islamskog svijeta, okupio je šesnaest vodećih znanstvenika, muslimana i nemuslimana, da preispitaju korijene i historijski razvoj islama – njegovog vjerovanja, zajednice, institucija, znanosti i umjetnosti. Poglavlja pokrivaju materiju koja se proteže od predislamske Arabije i kazivanja o poslaniku Muhammedu i njegovim drugovima, preko razvoja islamskog učenja, islamske kulture i imperija koje su na njoj izrasle do uticaja islama na današnji svijet. Knjiga pokriva širok spektar tema
osvjetljavajući pitanja kao što su historijski susret islama i kršćanstva, uloga islama u Mogulskoj i Osmanskoj državi, rast islama u jugoistočnoj Aziji, Kini i Africi, politički, ekonomski i vjerski izazovi evropskog imperijalizma u 19. i 20. stoljeću, te muslimanske zajednice na modernom Zapadu danas.
Uz to, knjiga nudi izvanredna poglavlja o islamu kao vjeri, islamskoj umjetnosti, arhitekturi i znanostima, kao i hronologiju i bibliografiju.
Događaji u savremenom svijetu doveli su do eksplozije interesa i znanstvenih radova o islamu. Napisana za generalnog čitatelja, ali i za stručnjake, Oksfordska historija islama nudi najbolje do čega je recentna znanost o islamu došla u lahko čitljivom stilu i uz veliki broj ilustracija koje ovu knjigu čine potpunom.
John L. Esposito je John L. Esposito profesor religije i međunarodnih odnosa te direktor Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje na Georgetown univerzitetu, SAD. Bivši predsjednik Asocijacije proučavalaca Bliskog istoka, autor je brojnih knjiga o muslimanskom svijetu uključujući Islam:
Pravi put, Islamska prijetnja: Mit ili stvarnost? (Živinice Selsebil, 2001.) i Što bi svatko trebao znati o islamu. Živi u Vašingtonu.

prikaz: A. Alibasic