Hutbe

Snažne oružane snage su naš pogled u sigurniju i prosperitetniju budućnost

Hutba Vojnog muftije povodom 16. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Snažne oružane snage su naš pogled

u sigurniju i prosperitetniju budućnost

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ.

”O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite.” (Ali Imran, 200.)

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Njemu zahvaljujemo na blagodati slobode i mira, a Njegovom miljeniku, našem Pejgamberu, koji nam je pokazao put do tih vrijednosti, salavate i selame šaljemo.

Poštovana braćo i sestre,

čestiti pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine,

Danas je 28. rebiu-l-ahir 1443. godine po Hidžri, ili 03. decembar 2021. godine po Miladu. U ovim, svečanim danima, kada obilježavamo 16. godina postojanja i djelovanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, želim da vam čestitam još jednu godinu predanog rada na jačanju ove institucije i u ograničenim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa. Oni među vama koji su uključeni u proces integracije dvije vojske u jedinstvene oružane snage od samog početka, znaju o kakvom se zahtjevnom i teškom poslu radilo. Zato je ovo prigodan trenutak da se prisjetimo toga, i iskažemo poštovanje prema svima koji su dali svoj doprinos, i koji to još uvijek čine, da ova reforma bude okarakterisana među najuspješnijim nakon rata. Da biste zaimali takvu ocjenu u okolnostima u kakvim se nalazila i još uvijek nalazi naša zemlja, u to djelo se moralo položiti mnogo truda, prevashodno za vrijednosti mira i stabilnosti naše zemlje. U tim zaslugama, Oružane snage imaju svoje posebno, nezamjenljivo mjesto.

Iza nas je šesnaest godina rada u multietničkom i multikonfesionalnom ambijentu, usmjerenog kroz zajedničku misiju promocije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kod kuće i širom svijeta, kao institucije koja služi svim narodima svoje zemlje na najbolji mogući način. To je na ponos svima vama i zaslužuje svaku vrstu poštovanja.

Takvo čvrsto opredjeljenje Bošnjaka, muslimanima, da žive i rade u miru sa svojim kolegama i kolegicama drugih etničkih i vjerskih opredjeljenja, i nakon stravičnih zločina koji su počinjeni nad njima, a koji su kulminirali genocidom, duboko vjerujem da je ukorijenjeno u riječima Uzvišenog Allaha: ”Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna.” (El-Enfal, 61.)

Draga braćo i sestre,

Nalazimo se na kraju kalendarske godine, i kao rijetko kada nakon rata pitamo se, zbog ukupnih prilika u kojima nam se nalazi domovina, kako ćemo i na koji način dočekati narednu. Naš usud je da zbog velikodržavnih aspiracija drugih zemalja, svoje projekcije budućnosti, kao država, njene institucije, narodi, u miru i suživotu ne možemo na duži vremenski period projektirati. Ipak, kao neko ko zna vrijednost države, ko svakodnevno nosi njenu zastavu na svojim ramenima, držim da postojeće okolnosti prepoznajete kao izazove na koje valja naći valjane odgovore. Prošle sedmice smo obilježili Dan naše domovine, i još jednom se podsjetili koliko je važno imati svoju državu. Njene institucije, poput ove naše, daju joj vitalnost, i zato ih neprestano valja graditi i snažiti. To je naš kurs, naše jasno opredjeljenje i usmjerenje. Snažne Oružane snage su naš pogled u sigurniju i prosperitetniju budućnost. To je i naša obaveza na koju smo dali prisegu riječima: ”Svečano se zaklinjem da ću braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i odgovorno i savjesno izvršavati sve dužnosti potrebne za njenu odbranu.” Definirano jezikom vjere, svim muslimanima i muslimankama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, to je stroga, farz obaveza!

Islam od muslimana i muslimanki, braćo i sestre, zahtjeva da neprestano čine dobro i da druge podstiču na to, a da se čuvaju zla i da druge odvraćaju od njega. U tome je i najveća naša snaga, kako je to jednom Omer, r.a., napomenuo vojskovođu Sad b. Ebi Vekasa: ”Upozoravam tebe i tvoje vojnike na bogobojaznost u svim prilikama. Bogobojaznost je najjače oružje protiv neprijatelja i najmudrija taktika u ratu. Tražim od tebe i tvojih vojnika da se pazite grijeha više nego neprijatelja, jer grijesi koje vojnici mogu počiniti opasniji su za njih od neprijatelja. Uzvišeni Bog pruža pomoć vjernicima zbog grijeha koje čine njihovi neprijatelji prema Njemu. Da nije toga, ne bi bili od njih jači! Mi nismo brojni kao oni, a ni naše oružje nije kao njihovo. Pa ukoliko smo jednaki u griješenju, oni su jači od nas. Ukoliko manje griješimo pobijedit ćemo ih zbog naših vrijednosti, a ne zbog snage.”

Uzimajući u obzir geografske i demografske okolnosti u kojima naši narodi danas žive, stupanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO savez za nas nije samo građanska već i vjerska dužnost, jer će se na taj način, kako to i danas vidimo, krhki mir u Bosni i Hercegovini dodatno ustabiliti. Nadamo se, ako Bog da, da će se to uskoro i dogoditi. Sopstvene snage i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine su naš snažni oslonac na koji se uz Božiju pomoć uvijek možemo i trebamo osloniti.

Još jednom, cijenjene kolege i kolegice, uposlenici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, čestitam svima vama 16. godišnjicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, moleći Boga Dragog da nam podari snage da u čvrstoj vjeri emanet kojeg smo preuzeli od najboljih sinova i kćeri ove zemlje opravdamo i na ustrajan i dostojanstven način upotpunimo. Naša domovina i ova njena institucija traže od nas velika zalaganja, budnost i istrajavanje u svim poslovima koji vode napretku i prosperitetu. To je i Allahov poziv upućen muslimanima i muslimankama u Njegovoj Knjizi: ”O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite.” (Ali Imran, 200.)

Odazovimo se, kao odgovorni muslimani i muslimanke, profesionalci u svome poslu, na ovaj poziv kako bismo ostvarili zacrtani cilj.

Milostivi Allahu, osnaži nas u izvršavanju preuzetih emaneta

i učini da u tome budemo dosljedni;

približi nam i omili sve što je halal,

a od nas udalji sve što je haram.

Svemogući Allahu, podari nam stabilan i prosperitetan mir,

u kojem ćemo, zajedno sa ostalim narodima, unapređivati i razvijati zajedničku nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene Oružane snage.

Plemeniti Allahu, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti,

a našoj Domovini podari postojanost i svaki boljitak pod okriljem Tvojim.

Amin, ja Rabbe-l-‘alemin

Sarajevo, 02.12.2021. godine                                                      

Vojni muftija Hadis Pašalić