Muftijstvo mostarsko

Muftija boravio u radnoj posjeti Trebinju

Mostarski muftija Salem-ef. Dedović 29. oktobra boravio je u radnoj posjeti Trebinju. Posjeta je započela obilaskom džamije u Dživaru gdje su muftiju dočekali hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i gospodin Miralem Hadžimahović, predsjednik Medžlisa.

Učenjem Jasini-šerifa pred duše trebinjskih muftija i muderrisa iz ugledne trebinjske porodice Cvijetić, Hasana, Sulejmana i Abdullaha u mezarju pored džamije u Dživaru, podsjetilo se na tradiciju učenosti i doprinos koji su ovi alimi dali u vjersko-prosvjetnom, odgojno-edukativnom i kulturnom životu trebinjskih muslimana Bošnjaka u burnom XIX stoljeću.

Potom je u sjedištu Medžlisa održan radni sastanak sa rukovodstvom Medžlisa i džematlijama na kojemu su prisutni informisali Muftiju o stanju u Zajednici, projektima čija realizacija je u toku, te o naporima koji se ulažu na planu zaštite vakufske imovine i njenog stavljanja u funkciju. Muftija je pohvalio predanost čelnih ljudi Medžlisa i rad Izvršnog odbora koji je upravo posebno vidljiv na planu identifikacije vakufskih nekretnina, i napora da u funkciju stavi novi vakufski objekat (kuća u Starom Gradu), koja je u posljednjem periodu uz izdašne priloge trebinjskih muslimana i muslimanki, kupljena.

Muftija je s posebnim emocijama govorio o tome da na prostoru Istočne Hercegovine, Trebinja i Gacka, sada imamo učenike koji pohađaju Osnovne škole, idu u mektebe, te da imamo mlade bračne parove koji su odlučni graditi život na svojim pradjedovskim imanjima i koji su dobili i prinove.

U razgovoru s muftijom džematlije su naglasile važnost kontinuirane brige i pažnje  koju Muftijstvo mostarsko posljednjih godina na prepoznatljiv način pruža trebinjskom medžlisu i muslimanima u tom kraju.

Posebno je naglašena činjenica da kontnuirani dolasci  muftije u Trebinje ulijevaju nadu i optimizam malobrojnoj zajednici Bošnjaka, a njegovi napori na izgradnji povjerenja i saradnje sa Eparhijom Zahumsko-hercegovačkom i Primorskom daju snažan doprinos boljim međuvjerskim odnosima i razumjevanju među ljudima u lokalnoj zajednici.

Današnji planirani susret muftije i episkopa Dimitrija nije se mogao realizovati zbog zdravstvenog stanja episkopa, no oni su razmijenili pozdrave i dobre želje za nastavkom plodne saradnje među dvjema zajednicama.

Potom je delegacija Islamske zajednice na čelu sa Muftijom, a u kojoj su bili i Glavni imam i predsjednik Medžlisa posjetila Gradsku upravu gdje su se susreli s gradonačelnikom gospodinom Mirkom Ćurićem.

U vrlo otvorenom razgovoru razmatrane su brojne teme i pitanja od značaja za Islamsku zajednicu i Bošnjake u Trebinju, a za što je gradonačelnik izrazio spremnost da se sve stvari rješavaju u dobrom duhu razumjevanja potreba svih građana i uvažavanja svih narodā. Muftija je zahvalio gradonačelniku na svim dosadašnjim naporima koje je činio da se Trebinje razvija u prosperitetnu i otvorenu sredinu u kojoj neće biti nikome tijesno. Gradonačelnik Ćurić je Muftiji uručio na poklon najnoviju Monografiju Trebinja.

Džumu-namaz mostarski muftija imamio je i hutbu održao u Osman-paše Resulbegovića džamiji. U hutbi je na temelju poruka i smjernica kur’anske sure Asr (Vrijeme) govorio o odgovornosti  muslimana prema vremenu, pravilnom razumjevanju prioriteta i obavezi da se svi procesi sagledavaju cjelovito i suštinski. Apostrofirao je kur’anske motivirajuće poruke o poticanju na zajedništvo, solidarnost i strpljivost u suočavanju sa različitim životnim izazovima i kušnjama.

Poslije džume –namaza po lijepome trebinjskom jesenjem danu, Muftija je prošetao trebinjskim korzom, te svratio na staru gradsku pijacu gdje je razgovarao sa građanima koji su izrazili zadovoljstvo njegovim čestim dolascima u Trebinje i učešćem u različim manifestacijama kulturnog života u gradu na Trebišnjici.