Muftijstvo mostarsko

Muftija mostarski boravio u radnoj posjeti Gacku

U srijedu, 27. oktobra 2021. godine, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović boravio je sa saradnicima u posjeti Gacku.

Delegacija Muftijstva je na putu za Gacko svratila u Orahovice, općina Bileća, gdje se u kompleksu obnovljene Bajramovića džamije realizuju projekti uređenja harema, čatrnje i pristupnih staza, što su djela vrijedna pažnje Bajramovića koji iskazuju čvrstu opredjeljenost za svoj rodni kraj.

Po dolasku u Gacko održan je radni sastanak sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet-ef. Bilalićem na kojem se razgovaralo o organizaciji vjerskog života i planiranim aktivnostima za naredni period. Sastanku je prisustvovao i Ćamil Vuk džematlija iz džemata Pridvorica u Borču.

Zatim je upriličena posjeta mjestu Stolac u Fazlagića kuli gdje je u porodičnoj kući Amira Sarića i njegove supruge Zahide razgovarano o životnim prilikama u rodnom kraju nakon dugogodišnjeg boravka u SAD. Prisutni su bili i Amirovi rođaci Hamdija i Džemil Sarić. Muftija je ovom prilikom pohvalio stanovnike Stoca koji obnavljaju svoje kuće, vraćaju se na svoje ognjište, žive od svog rada i obnavljaju građevine od kulturno- historijskog značaja.

Nakon posjete Stocu muftija se u pratnji rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Ilham-ef. Puce i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet-ef. Bilalića susreo i sa gatačkim parohom Velimirom Kovačom i njegovim kolegama Aleksandrom Gajićem i Aleksandrom Crnogorcem, te su zajednički posjetili Opštinu Gacko. Parohu Kovaču muftija je poklonio prijevod Kur’ana Miće Ljubibratića i knjigu Svjetovi Kur’ana akademika Enesa Karića.

U opštini je održan radni sastanak sa potpredsjednikom skupštine opštine Gacko Veselinom Lažetićem, koji je, između ostalog, naglasio opredjeljenje da se u cjelini poboljša ekonomska situacija na području općine, te je govorio o određenim planiranim insfrastrukurnim projektima. Istaknuta je dobra saradnja sa Medžlisom Islamske zajednice Gacko.

Muftija je poželio uspjeh u radu sadašnjoj općinskoj upravi i istakao važnost međukomšijske saradnje i razumijevanja. Naglasio je da se svi na ovom području suočavamo sa određenim izazovima i poteškoćama koje trebamo zajednički rješavati pomažući jedni drugima, gradeći lijepe međukomšijske odnose i saradnju. Izrazio je nadu da će i u narednom periodu biti razumijevanja prema potrebama Islamske zajednice i njenih članova u Gacku.

Nakon sastanka u opštini muftija je prisustvovao mevludskom programu u Ključu u džamiji Ajnebeg-dede, u narodu poznate i pod imenom džamija ključkih kapetana, koja je sagrađena 1560. godine, i to je prva džamija podignuta na prostorima Cerničke nahije. Džamija je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Mevludski program je izveo hor Karađoz-begove medrese. U programu je učestvovao i hadži Mehmed-ef. Čopelj, nevesinjski imam. Učenice je predvodila profesorica Lejla Mezit, koja je ujedno koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog, a mevludu je prisustovala i Faiza Alić, rukovodilac Službe za pravne, administrativne, ekonomske i finansijske poslove Muftijstva mostarskog.

Muftija je u obraćanju istakao da su Bošnjaci stari narod i da su odvajkada na svojoj zemlji u Ključu i cijelom kraju gatačkom, te da su spremni zemlju i životne prilike razvijati i unapređivati sa svim dobronamjernim ljudima za opće dobro i opći interes svih. Iskazao je zadovoljstvo što trenutno ima svih generacija Bošnjaka na ovom prostoru i da su i djeca krenula u školu, što daje nadu i vjeru za bolju budućnost.

„Kratki zemaljski život ima smisla samo ako ga oplemenjuju i obogaćuju vrijednosti vjere. Učenjem mevluda podsjećamo se koliko nam je važno i dragocjeno što smo sljedbenici tog puta i da trebamo stalno sebe korigovati i osnaživati da budemo još bolji i još predaniji u našoj vjeri. Muhamed, a.s., ostavio je iza sebe njegov sunnet, vrijednosti i praksu koju trebamo slijediti“, rekao je muftija.