Rijaset

Reisu-l-ulema u Podveležju: Allahova ruka je uz zajednicu

– Allahova ruka je uz zajednicu, jer samo zajedničko djelovanje, podređeno cilju općeg dobra ljudi u zajednici, osigurava najviši stepen našeg identiteta i najširu perspektivu naših zajedničkih potreba – izjavio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Govoreći na otvaranju novosagrađenog vakufskog kompleksa Podveležje u Mostaru vrijednom 4.5 miliona maraka, u kojem su smješteni hotel, restoran, centar za stare, džamija i biblioteka, reisu-l-ulema je istakao kako je Islamska zajednica čedo svoga naroda.

– U nju su generacije ulagale svoju ljubav, trud i znanje. Činimo to i mi danas, s istim žarom i ljubavlju. Radujemo se svakom njenom uspjehu na bilo kojoj njenoj strani svijeta, kao što nas i rastuži kada se prema njoj pojedinci odnose neodgovorno i zlonamjerno. Osuđujemo takav odnos i ne slažemo se s njim – poručio je reisu-l-ulema.

Naglasio je kako je prirodno i poželjno priznati zalaganje i doprinos drugih vjernika, zahvaliti im se i zamoliti Uzvišenog da primi njhov trud, jer je to način da se nadiđe sebičnost, uskogrudnost i samoljublje.

– No, trebamo znati da život ne može čekati i stajati u jednom mjestu. Život je dinamično kretanje naprijed. Našoj zajednici je potrebna snaga mladosti i iskustvo starijih, kako bi se ona kretala naprijed sa što više uspjeha. Moramo čvrsto vjerovati u važnost misije Islamske zajednice i prihvatiti se posla koji je pred nama, predano i odvažno – kazao je reisu-l-ulema.

Današnje otvaranje ovog kompleksa ocijenio je kao rezultat zajedničkih napora, te ukazao na dužnost da podstičemo integraciju i kooperativnost kako bismo izbjegli nesuglasice i konflikte.

– Moramo prihvatiti doprinos svakog pojedinca, makar to bila i riječ ohrabrenja i podrške u našem radu. Ponosan sam na ljude koji su pokrenuli ovu inicijativu, i na one koji su je realizirali. Njih je mnogo, neki su ovdje prisutni a neki nisu. Neka ih sve Allah nagradi za dobro koje su učinili. Danas evo stojimo ovdje i svjedočimo ovom velikom trenutku. Na ovo zdanje treba da bude ponosan svaki naš čovjek. Poslanik, a.s., nas je podučio da će Uzvišeni Allah svakom ko u neku muslimansku kuću unese radosti, unijeti radosti u njegovo srce u Danu kad se bude polagao račun! Odnosno, da će onome ko od muslimana otkloni neku nevolju Allah njemu otkloniti nevolju na Sudnjem danu – kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je i da Bošnjaci pripadaju jednoj velikoj i duboko humanoj kulturi koja smatra da je najbolji onaj čovjek koji najviše koristi drugima, nadajući se nagradi kod Allaha i vjerujući da da će biti pitan da li je posvetio pažnju i svakom dao njegovo pravo.

– Izgradnjom ovoga centra, kao prvoga u vlasništvu Islamske zajednice u našoj zemlji, mi dajemo pravo onima koji su ranije vrijedno radili i brinuli o nama. Oni su to, nesumnjivo, zaslužili. Ovim otvaramo još jedna široka vrata: udovoljavamo potrebama onih koji su osijedili u islamu, čemu se u našoj kulturi pridaje velik značaj. Poslanik, a.s., je rekao: “U veličanje Allaha spada i izražavanje poštovanja prema osijedjelom muslimanu!” Još je rekao: “Koji god se mladi čovjek bude s poštovanjem i pažnjom odnosio prema starome – iz obzira prema njegovoj starosti – Allah će zadužiti nekoga ko će se i prema njemu odnositi s poštovanjem u njegovoj starosti!“ Na ova vrata, braćo i sestre, ulazi i obilna Božija milost i nadam se da će ona zapljusnuti sve nas. Nadam se, također, da ovo neće biti i jedini ovakav centar, već da će uslijediti i drugi i da ćemo braći i sestrama koji su zašli u treću životnu dob time život učiniti ljepšim i sadržajnijim, pružiti im fizičku, medicinsku i duhovnu njegu i okrepu i u srca im unijeti radosti i da niko neće biti ostavljen postrani. Njihove dove snažno će se odraziti na naše živote – poručio je reisu-l-ulema.

Najavio je da će Islamska zajednica u narednom periodu oživiti i mnoge druge svoje vakufe, staviti ih u funkciju poboljšanja poboljšanje uslova života, vraćajući ih svrsi radi koje su osnovani.

– Pozivam vas da uzmete učešća i dadnete vlastiti doprinos u tom hairli procesu. Onoliko koliko se budemo brinuli o sebi, toliko ćemo biti i uspješni. A želimo biti uspješni i na ovom i na budućem svijetu – kazao je reisu-l-ulema.

On je u ime Islamske zajednice zahvalio Ameru Bukviću, direktoru BBI banke, koji kod Islamske banke za razvoj iz Džede zagovarao sredstva za ovaj projekat, zatim muftiji mostarskom mr. Salem-ef. Dedoviću, prethodnom i sadašnjem predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar Ramizu Jelovcu i Džaferu Aliću, te glavnom imamu Medžlisa Mostar Dini-ef. Maksumiću i njihovom timu, koji su marljivo radili na realizaciji ovog projekta.

(Preporod.info)