Medžlis Konjic

Medžlis Konjic osvojio drugo mjesto na mektebskom takmičenju Mostarskog muftijstva

Mektebsko takmičenje na nivou Mostarskog muftijstva održano je 30.maja 2021.g. u Karađoz-begovoj medresi. Pored glavnih imama, imama i muallima takmičenju je prisustvovao i šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade Rijaseta IZ-e u BiH dr. Enes Svraka. Nakon što se uvjerio u besprijekoran tok procesa izrade takmičarskih zadataka dr. Svraka je organizatorima je čestitao na odličnoj organizaciji i impresivnim utiscima koje će ponijeti sa ovog takmičenja.

„Mi smo svi svjesni da je mekteb temelj vjerskog obrazovanja, odgoja i izgradnje stabilne ličnosti. U tom smislu veoma je važno da, prije svega, naši polaznici budu svjesni te činjenice i da svoje znanje šire i prenose na svoje vršnjake i da na taj način doprinose da se broj polaznike mekteba iz godine u godinu povećava“, kazao je dr. Svraka. Čestitao je svim takmičarima koji su već ostvarili zapažena rezultate na takmičenjima na nivou medžlisa istaknuvši pri tome kako je najveći uspjeh to što su se svi oni trudili tokom nastavne godine da budu dobri učenici, vrijedni i da su dali puni doprinos u izgradnji svojih porodica i svojih džemata.

Prigodne čestitke pobjednicima uputio i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. U kratkom obraćanju podcrtao je važnost opredijeljenosti polaznika mektebske nastave, njihovih muallima i roditelja da su se svesrdno trudili i u izazovnim okolnostima pandemije koronavisrusa da održe nastavni proces na zavidnom i respektabilnom nivou. „Ove godine smo imali primjenu novog nastavnog plana i programa i nismo imali dovoljno vremena da sagledamo sve domete i recepcije tih promjena. Dobro je da smo danas uspjeli organizirati takmičenje, primjenjujući sve epidemiološke mjere, i da smo stekli osjećaj, koliko toliko, normalnog života“, rekao je muftija.

Prisutne je još jednom podsjetio na vjerničku odgovornost u svim prilikama što je jedan od preduvjeta izgradnje zdrave zajednice, odane uzvišenim načelima vjere u kojoj bi svako, za njen prosperitet trebao biti osposobljen davati svoj puni doprinos

Nakon što su komisije sastavljene od profesora Karađoz-begove medrese pregledale radove proglašeni su pobjednici u takmičarskim kategorijama opće znanje II i III nivo i kiraet II i III nivo:

Opće znjanje II nivo

  1. Iman Marić, Medžlis Mostar
  2. Fatih Jugo, Medžlis Tomislavgrad
  3. Adin Ortaš, Medžlis Livno

Opće znanje III nivo

  1. Benjamin Pribinja, Medžlis Konjic
  2. Azra Isić, Medžlis Mostar
  3. Umihana Kadić, Medžlis Jablanica

Kiraet II nivo

  1. Edin Džafić, Medžlis Livno
  2. Saima Vođo, Medžlis Konjic
  3. Fatima Osmić, Medžlis Mostar

Kiraet III nivo

  1. Imran Omeragić, Medžlis Livno
  2. Fatima Tipura Medžlis, Mostar
  3. Lamija Hadžić Medžlis, Tomislavgrad

Tokom proglašenja uručena su i priznanja najuspješnijim mualllimima. U kategoriji kiret III nivo prvo mjesto pripalo je Omer ef. Omeragiću, u kategoriji kiraet II nivo hafizu Mahir ef. Kevriću, u kategoriji opće znanje III nivo muallimi Admiri Jusufović i u kategoriji opće znanje II nivo Admir ef. Čopelju. U ukupnom plasmanu po medžlisima prvo mjesto pripalo je Medžlisu IZ-e Mostar, drugo Medžlisu IZ-e Konjic i treće Medžlisu IZ-e Livno.

Nagrade pobjednicima uručili su Tahir Taslaman pomoćnik direktora O.Š. „Mustafa Ejubović Šejh Jujo“, Ilham ef. Puce rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva, hafiz Emin ef. Tucović profesor kiraeta u Karađoz-begovoj medresi, direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek, najboljim muallimima dr. Enes Svrak,a dok je nagrade za najuspješnije medžlise uručio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.