Medžlis Konjic

Dan šehida obilježen u svim konjičkim džematima

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida. Tim povodom na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic u saradnji koordinacijom boračkih organizacija  s područja Konjica upriličena je posjeta svim šehidskim mezarjima na području Medžlisa IZ-e Konjic. Pročeni su Ja’sini za duše naših šehida a imami su prigodnim obraćanjima ukazali na važnost simbolike koju nosi današnji dan i pamćenja i sjećanja naših najhrabrijih sinova koji su za slobodu dina i države dali svoje živote.

U gradu Konjicu obilježavanje je započeto posjetom centralnog spomen obilježja šehidima i palim pripadnicima Armije R BiH na Trgu državnosti – Alija Izetbegović, potom posjeta spomen obilježjima na Musali, Srednjoškolskom centru, te obilježjima kod Čaršijske džamije. U haremu čaršijske džamije pred mezarima 102 konjička šehida proučen je Ja’sin i šerif a tom prilikom glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić obratio se velikom broju okupljenih džematlija podsjetivši na veliku važnost mjesta i vremena na kom se nalazimo:

“Bajram je vrijeme naše radosti, drugi dan je i dan tužan za nas ali i dan našeg ponosa i prkosa. Bajram je vrijeme za porodicu a šehidi su naša porodica, zato se porodici dolazi. Posebno je za nas važno doći do nišana šehidskih, naše braće za koju Allah, dž.š., kaže da su živi,  da kraj njihovih nišana osluhnemo poruku. U vrijeme kako se borimo sa korona virusom koji ostavlja traga na sve životne tokove, u nas životni prostor se uvlači nešto nama strano i nešto što nam ne treba. Neko među nas ubaca svađalački karakter, nejedinstvo, nezadovoljstvo svim i svačim što nasu zajednicu slabi a ako je oslabimo svak će je napadati. Šehidi naši nam poručuju da se oni nisu borili za državu i društvo u kojem ćemo se mi svađati i optuživati. Nađimo načina da gradimo našu slogu. Kada je plemeniti Poslanik, a.s., učio dovu uoči Bedra kazao je “Ako ova skupina strada neće Ti se imati ko moliti”, mi danas ako se ne složimo i ne izgradimo povjerenje među nama pitanje je hoće li ovdje imati ko ezane učiti i hoće li se imati kome ezani učiti. Neka žrtva i krv naših šehida, suze njihovih majki, uzdasi njihovih supruga i djece budu temelji našeg sjećanja ali i poticaja da se složimo i odgovorno radimo svoje poslove i obavljamo svoje dužnosti. Danas je dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu. I mi treba da svjedočimo i svojim prisustvom, i svojim sjećanjem i svojim predanim zalaganjem na izgradnji jedinstvena našeg društva i naše Zajednice.” kazao je, između ostalog, glavni imam Refik ef. Delić u svom obraćanju.