Medžlis Konjic

Centralna bajramska svečanost u Konjicu održana u Gradskoj džamiji

Centralna bajramska manifestacija održana je u Gradskoj džamiji u Konjicu gdje je namaz predvodio Glavni imama Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić, koji je sa minbera prenio hutbu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Husein ef. Kavazovića i čestitao Bajram svim Konjičanima i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini.

“Ispratili smo mjesec ramazan, mjesec u kojem smo se „takmičili“ u dobru. Ramazan je prošao, ali vrijednosti koje je sa sobom donio treba da i dalje traju i ostanu uz nas i da po njima budemo prepoznatljivi. Ako smo istinski bili u ramazanu, onda te vrijednosti moraju biti vidljive. Ali, ako se vratimo starim navikama, onda je samo ramazan bio kod nas, a ne i mi u ramazanu.

Ramazan i sve blagodati koje on sa sobom nosi, bio je utjeha i nada za nas te nam donio mir koji je prijeko potreban današnjem čovjeku. Današnji čovjek treba shvatiti da je mir prvenstveno u vjeri i porodici te džematu u kojem smo se u ramazanu intenzivnije okupljali i nalazili sigurnost i utjehu.

Bajram je vrijeme za porodicu i prijatelje, prije svega. U onoj mjeri u kojoj nam je okupljanje dozvoljeno razgalimo svoje duše susretima s voljenima i lijepom riječju i veselom ćehrom razveselimo jedni druge. Budimo širokogrudni i dobrohotni. Pouzdajmo se u Boga dragoga i budimo jedni drugima podrška, nada i utjeha.” – poruka je Glavnog konjičkog imama, Refika ef. Delića.