Medžlis Konjic

Mevludski program u džamiji u Podhumu

U nedjelju, 3.12.2023.godine, povodom završetka radova na obnovi unutrašnjosti džamije, u Podhumu je nakon podne namaz upriličen mevludski program.

Mevlud su učili imami Medžlisa IZ-e Konjic uz učešće hora “Sejfullah” Konjic.

Predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić, koji je uz čestitke džematlijama na predanom i marljivom radu i brizi  oko džamije, kazao i:

“Ono što smo dobro uradili neka nam bude podloga za još bolje. Da nam uspjesi ne budu kamen spoticanja u dokazivanju ko je bolje, ko je više itd., kao što zna počesto biti.
Vi ste dok ste radili na džamiji družili se, susretali, pomagali, imali džemat i to je poenta džemata, bilo u aktivnostima poput ove na rekonstrukciji džamije, bilo u namazu danas. To zajedništvo i zajedničko zalaganje je jako bitno. To je naša snaga i naša odgovornost. Musliman je odgovoran čovjek. Musliman podrazumijeva odgovornost.

Uzvišeni na spoziva u Kur’anu: O vjernici uđite u mir i ne idite šejtanovim stopama… Treba paziti na šejtanovo djelovanje. On ans navraća da stvari uzimamo selektivno. Da živimo “ala franko” a umiremo “ala turko”. Ne možemo birati šta ćemo uzeti iz islama. Ovo hoću-ovo neću, ne može.No, u svemu tome treba imati osjećaj za postepenost. Bez ekstremizma i u čem.  Šejtan je naš stvarni otvoreni neprijatelj, ali mi kad nabrajamo spisak neprijatelja obično njega ne spominjemo.

Allah nas poziva da uđemo u mir. Jer islam je mir. Najbolji musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani.Naš islam se očituje u porodici, u društvu, u saobraćaju u ophođenju, ponašanju, radu…”