Muftijstvo mostarsko

Glavni imami Muftijstva mostarskog: Muftija nije sam; njegov stav je i naš stav

Povodom sve učestalijih i izraženijih napada na muftiju mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića, četrnaest glavnih imama sa područja ovog muftiluka uputili su saopćenje za javnost.

Ističu da se muftiju napada zbog njegovih jasnih, odlučnih i nedvosmislenih stavova po pitanju očuvanja imovine Islamske zajednice, vaninstitucionalnog djelovanja pojedinaca i ataka na organizacijske strukture Islamske zajednice te, općenito, uzurpiranje vjerskih i ljudskih prava Bošnjaka muslimana širom Hercegovine.

Njihovo saopćenje sadrži nekoliko tačaka:

  1. Muftija mostarski, mr. Salem-ef. Dedović apsolutno nije sam. Njegov stav je i naš stav; njegova riječ je i naša riječ, a njegova borba je i naša borba. Muftija ima našu bezrezervnu i bezuslovnu podršku.
  2. Štiteći prava i interese Zajednice koju predstavlja, muftija mostarski ulaže maksimalan napor i koristi sva demokratska sredstva. Istinski je ponos i zadovoljstvo djelovati na takvim principima i biti dijelom kolektiva koji muftija predvodi.
  3. Čvrsto stojimo uz muftiju u borbi za vakufsku imovinu na području cijelog Muftijstva, posebno kada je u pitanju otimanje Lakišića harema u Mostaru i nelegalna izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta na lokalitetu harema. Dižemo svoj glas protiv podizanja bilo kakvog „Berlinskog zida“ u Mostaru ili bilo gdje drugo i protiv smo dominacije jednog naroda ili vjere nad drugim, što se u Mostaru, pod plaštom kulture, želi postići.
  4. Nažalost, Islamska zajednica u borbi za pravdu, pravičnost i ostvarivanje svojih prava, nema dovoljnu podršku probosanskog političkog faktora koji uredno i redovno uživa u blagodatima i privilegijama svojih pozicija, ali i šutke posmatra kršenje vjerničkih i ljudskih prava naših džematlija, a njihovih glasača. Najoštrije osuđujemo sve izraženiju šutnju nadležnih i pozivamo ih da se napokon probude i stanu uz svoj narod.
  5. Za razliku od drugih dužnosnika i osoba na odgovornim pozicijama, Muftija je itekako prisutan na terenu među običnim ljudima, u našim džematima od Nevesinja, Trebinja, Neuma, pa sve do Glamoča. Muftija ponajbolje zna probleme našeg naroda, posebno povratnika, i ima puno pravo i odgovornost da brani interese našeg naroda, pa su napadi na Muftiju besmisleni i oštro ih osuđujemo.
  6. Sva zašiljena pera i sve otrovne strijelice usmjerene ka muftiji i svakome ko se usudi dići svoj glas za prava Bošnjaka na području Hercegovine neće nas nimalo pokolebati u borbi za naša prava i istinu. Odstupiti od borbe za svoje pravo i istinu bi značilo odstupiti od sebe, a to je suludo. Zato, apelujemo na sve nadležne organe i institucije da se svima na području Hercegovine omogući jednakopravnost i da se spriječi diskriminacija prema bilo kome.
  7. Sitni interesi i ovodunjalučki šićari su kratkotrajni i prolazni. Islamska zajednica je bila prije nas a biće, ako Bog da, i poslije nas. Čast i privilegija je biti na strani svog naroda i svoje Zajednice. Kako je biti na drugoj strani? Ne želimo ni zamisliti.
  8. Muftija mostarski sa svojim saradnicima, dao je ogroman doprinos međureligijskoj saradnji na ovim prostorima razvijajući kulturu dijaloga, saradnje i jačanja povjerenja među religijama, narodima i svim građanima.
  9. Kao vrhovni vjerski autoritet i vođa Bošnjaka muslimana Hercegovine, muftija mostarski, zajedno sa glavnim imamima i saradnicima, obavezan je čuvati organizacijsku strukturu Islamske zajednice. Svaki zlonamjeran atak na čestite imame i legalno izabrane predstavnike Islamske zajednice je atak na cijelu Zajednicu i ničim se ne može opravdati. Samovoljno formiranje džematskog odbora, nelegalna izrada i zloupotreba pečata u Ljubuškom, mimo propisanih procedura Islamske zajednice, je ne samo čin bahatosti, nego i krivično djelo. Najoštrije osuđujemo ovakve aktivnosti i pozivamo takve aktere da se vrate u okrilje Zajednice i njenih struktura, te da na taj način ostvaruju svoja prava.
  10. Na kraju, ovo je glas glavnih imama koji, između ostalog, godinama žive i djeluju na rubnim dijelovima i u povratničkim sredinama našeg Muftijstva. Mi dobro znamo kako je živjeti i djelovati, te sa porodicama zanoćiti u Nevesinju, Gacku, Trebinju, Čapljini, Glamoču, Prozoru i drugim našim medžlisima. Nažalost, mnogi na odgovornim funkcijama to ni izbliza ne znaju.

Muftija mostarski, mr. Salem-ef. Dedović jako dobro zna jer je često s nama, ali ne u kurtoaznim i protokolarnim prolascima, nego u posjetama koje uključuju boravke i noćenja u našim medžlisima i džematima, s našim narodom. Zato ponavljamo da Muftija nije sam i da je njegov stav i naš stav, njegova riječ je i naša riječ, a njegova borba je i naša borba.

(Preporod.info)