Rijaset

Svečano otvorena najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad

Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svečano je otvorena večeras u Colegium Artisticumu u Sarajevu.

Otvorenju su prisustvovali najviši vjerski i državni predstavnici naše zemlje, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Bosni i Hercegovini i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

U obraćanju prisutnim reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je naglasio da ova izložba za bosanskohercegovačku, regionalnu i evropsku kulturnu i najširu javnost predstavlja istinski kulturni događaj.

– Izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima – naveo je reisul-ulema.

Kako je ocijenio reisul-ulema “među eksponatima na ovoj izložbi imamo priliku otkriti sami sebe i dinamičnost i otvorenost našeg povijesnog bića, našu ukorijenjenost u nebeskoj vedrini islamskog afirmativnog stava prema životu na ovom svijetu i u ovom posvećenom evropskom prostoru koji se zove Bosna.”

– Izložba je jedinstvena prilika da sami sebe upoznamo i, kako je i red, predstavimo drugima. I više od toga: izložba je prilika da i Evropa bolje upozna sebe, da otkrije svoje naslijeđe i pluralne korijene vlastite budućnosti. Mi namjeravamo njene postavke predočiti i nekim muslimanskim i zapadnoevropskim gradovima i zemljama. U dvadeset i tri sekcije, odnosno tematske cjeline izložbe susreću se naša prošlost i sadašnjost, ono što smo bili, što jesmo i čemu težimo, susreću se islam i Evropa, islamska i druge religijske tradicije, istok i zapad, susreću se tuga i radost, uspjesi i padovi, vječno i prolazno, asketsko i hedonističkI – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Naglasio je i da fundus izložbe predstavlja značajan poticaj i doprinos radu budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji osniva Islamska zajednica.

lzložba predstavlja dvogodišnji rad više od stotinu osoba koje su po različitim osnovama bile angažirane u ovom projektu, a riječ je o najistaknutijim ekspertima iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti, koji su nesebično radili na istraživanju, sistematiziranju i evidenciji svega što je vrijedno iz naše povijesti, kulture i vjere, na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

– Izložba je pionirsko nastojanje da se prvi put pruži vlastiti pogled na historiju i savremenost islama u Evropi, kakvo je iskustvo Bosna imala u susretu sa islamom, ali i kako je Evropa kroz stoljeća gradila svoj odnos prema islamu u Bosni. Ova izložba, kroz višegodišnji rad brojnih domaćih i međunarodnih stručnjaka, ukazuje na manje poznate segmente i priče, u širokoj lepezi tema i sadržaja koji obuhvaćaju doprinose islama nauci, obrazovanju, izrazima u književnosti, umjetnosti i arhitekturi na evropskom tlu, a koje su sakupljane u brojnim muzejima, arhivima, institutima, bibliotekama i privatnim kolekcijama – kazala je u obraćanju prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autor koncepta, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Ona je ocijenila da izložba “nastavlja tamo gdje su započeli veliki istraživači između dva svjetska rata, a koji su već tada sanjali muzej islamske kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine”.

– Vjerujemo da ovaj veliki projekat, gotovo stoljeće kasnije, pruža nedvosmislenu potvrdu o potrebi utemeljenja muzeja koji će biti značajna institucija kulture Bosne i Hercegovine i Evrope. U ime kustoskog tima i svih saradnika u projektu zahvaljujem Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu s reisul-ulemom na ukazanom povjerenju. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, a takvih je bilo mnogo. Posebno zahvaljujem svim svojim saradnicima i prijateljima u projektu na nesebičnoj predanosti i posvećenosti jer ovo je prije svega bio jedan veliki, timski rad vođen neizmjernim entuzijazmom – kazala je prof. dr. Abadžić Hodžić.

Nakon što je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović izložbu proglasio otvorenom, gosti su imali priliku obići izložbu s kustosima.

Tokom svečanog programa nastupio je i poznati bosanskohercegovački bend “Divanhana”.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

Izložba će za javnost biti dostupna od sutra, 12. oktobra, i bit će otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

U vrijeme trajanja izložbe bit će održano i nekoliko panela, kao i nekoliko zanimljivih radionica.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

 

Izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” multimedijalni je prikaz naše bogate zaostavštine i višestoljetnog postojanja, ona za nas, za bosanskohercegovačku, regionalnu i evropsku kulturnu i najširu javnost predstavlja istinski kulturni događaj, poručio je večeras u Sarajevu reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović prisustvovao je svečanom otvorenju ove najveće izložbe o islamskoj kulturi u Bosni, gdje se prigodno obratio prisutnim zvanicama, među kojima su vjerski i državni predstavnici naše zemlje, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Bosni i Hercegovini i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

– Izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima – kazao je reisul-ulema.

Naveo je da fundus izložbe predstavlja značajan poticaj i doprinos radu budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji Islamska zajednica osniva.

– Vjerujemo da će naše društvo pozdraviti javni, kulturni i obrazovni značaj muzeja koji i nas vodi u ovom naumu. U tom pogledu očekujemo vašu podršku, kao i podršku naših prijatelja iz Evropske unije i muslimanskog svijeta – kazao je reisul-ulema Kavazović.

CETL8935.JPG - Reisul-ulema: Izložba

Kako je naglasio, “među eksponatima na ovoj izložbi imamo priliku otkriti sami sebe i dinamičnost i otvorenost našeg povijesnog bića, našu ukorijenjenost u nebeskoj vedrini islamskog afirmativnog stava prema životu na ovom svijetu i u ovom posvećenom evropskom prostoru koji se zove Bosna”.

– Izložba je jedinstvena prilika da sami sebe upoznamo i, kako je i red, predstavimo drugima. I više od toga: izložba je prilika da i Evropa bolje upozna sebe, da otkrije svoje naslijeđe i pluralne korijene vlastite budućnosti.

Mi namjeravamo njene postavke predočiti i nekim muslimanskim i zapadnoevropskim gradovima i zemljama. U 23 sekcije, odnosno tematske cjeline izložbe susreću se naša prošlost i sadašnjost, ono što smo bili, što jesmo i čemu težimo, susreću se islam i Evropa, islamska i druge religijske tradicije, istok i zapad, susreću se tuga i radost, uspjesi i padovi, vječno i prolazno, asketsko i hedonističko – akcentirao je reisul-ulema.

U obraćanju je ocijenio da je susretanje najvažnija tema ove izložbe.

– Uvjereni smo da svi iz nje možemo mnogo naučiti. Nadamo se da će ona i njena dvojezična monografija biti značajan podsticaj i inspiracija za velika djela i jačanje identiteta našeg muslimanskog evropejstva; vjerujemo i dovoljno je da se vidi kakvi smo i kakvi smo bili. Uprkos teškim iskušenjima, gorkim iskustvima i prijetnjama, mi gledamo u budućnost s nadom i optimizmom. Mi nastavljamo živjeti pod nebom vedre vjere – poručio je reisul-ulema Kavazović.

(MINA)