Medžlis Konjic

Obilježen Dan šehida u Konjicu

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida. Današnje obilježavanje Dana šehida u Konjicu počelo je, u prisustvo velikog broja građana Konjica, učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije R BiH i MUP-a BiH na Trgu državnosti – Alija Izetbegović u Konjicu. Potom je uslijedio obilazak mezarja na Musali i spomen obilježja na ovom lokalitetu.

Na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije gdje su ukopana 102 šehida iz agresije 1992-1995.godina, proučen Ja’sin-i-šerif i dova za duše šehida Bosne i Hercegovine i grada Konjica.

Nakon učenja dove okupljenim građanima obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji je u svom obraćanju kazao kako se u ovom Danu šehida podsjećamo kako naš narod ni od koga ništa nije plaho dobio, nego je sve što ima svojom mudrošću, pameću, hrabrošću izborio. Izborili smo se da sačuvamo svoju vjeru, identitet, svoju državu i svoje dostojanstvo. Među šehitlucima smo da odamo dužno poštovanje našoj braći šehidima, njihovim porodicama, ali i da za sebe nađemo poruku i pouku. A ona bi danas bila da se podsjetimo da je suština života da se žrtvujemo za više ciljeve. Bez žrtve i spremnosti na nju nema ni uspjeha. Niko od nas nije toliko dobar da ne može biti bolji, niko od nas nije toliko loš da bismo ga otpisali, niko od nas ovom narodu i ovoj domovini nije dao dovoljno da ne bi mogao više…