Muftijstvo mostarsko

Svečano otvoren Kulturni centar u Čapljini

Zamjenik predsjednika Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) dr. Mahmud Ćevik, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović sinoć su presijecanjem vrpce svečano otvorili Kulturni centra u čapljinskom naselju Rečice.

Kulturni centar s višenamjenskim prostorijama u vlasništvu je Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, a izgrađen je s ciljem okupljanja Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i organizacije vjerskog, kulturnog i društvenog života.

– Ovo je uistinu danas ostvarenje naših snova, generacijski san Bošnjaka na području Čapljine od našeg povratka – ocijenio je glavni imam Medžlisa Čapljina Adem-ef. Šuta.

On je napomenuo kako su Bošnjaci posljednjih desetak godina intenzivno tražili rješenje za izazove s kojima su se susretali u različitim povodima i organizacionim prilikama i neprilikama.

– Ovaj lokalitet i ovaj projekat nam je dao adekvatne odgovore na sva postavljena pitanja i zadovoljit će u ovoj fazi potrebe svih generacija. Na ovom području su se Bošnjaci okupljali i prije agresije na našu zemlju. S ovim projektom se to nastavlja i dalje. Hvala Bogu da je to ovaj put vakufska imovina koju nikada niko neće moći pogaziti i pregaziti – kazao je efendija Šuta.

Izgradnja Kulturnog centra u Čapljini je, prema mišljenju mostarskog muftije, od iznimne važnosti za Bošnjake u Hercegovini i Islamsku zajednicu u cjelini.

– U sredinama u kojima naš narod ne može da ostvari svoja politička, kulturna, jezička, različita društvena, socijalna prava, jer je u tome spriječen, ovakvim projektima pokušavamo to nadomjestiti. Zahvaljujući razumijevanju TIKA-e i Republike Turske uspjeli smo ovdje osigurati prostor Kulturnog centra koji pruža mogućnosti za raznolike kulturne, vjerske, sportske sadržaje – istakao je muftija.

Uz podsjećanje da se na području Grada Čapljine Bošnjaci kontinuirano po svim osnovama diskriminirani i onemogućeni u ostvarivanju svojih prava, izgradnja Kulturnog centra se čini kao otvaranje nove nade.

– Otvaranje ovog centra vidimo kao način i put u kojem se moramo organizirati. Vrijeme teče.

Ne možemo ostaviti nove generacije kulturno neosviještene, jezički nepismene, sportski neafirmirane i politički needucirane. To su procesi na kojima ustrajno naša politika mora raditi i mora misliti da nam ovakvi projekti trebaju i na ovom i na drugim sličnim mjestima kojih je puno na području Mostarskog muftijstva, jer su oni preuzeli emanet da nas predstavljaju – naglasio je muftija.

Kulturni centra funkcionirat će kao kompleks koji će zadovoljavati sve potrebe lokalnog stanovništva.

U njemu već djeluje dječiji vrtić Islamske zajednice, a u dogledno vrijeme uz Centar će biti izgrađeni i vanjski sportski tereni.

U izgradnji ovog centra, na inicijativu bivšeg člana predsjedništva Šefika Džaferovića. TIKA je investirala preko 100 000 KM.

Očuvanje i izgradnja identiteta, kulturnih vrijednosti Bošnjaka u Čapljini bili su jedan od motiva TIKA-i da podrži izgradnju Centra, u izjavi za medije naglasio je dr. Mahmud Ćevik.

– Narodni postoje sa svojom kulturom. Narod bez kulture ne može opstati. Vi ćete ovdje razvijati svoju kulturu i prenositi je na buduće generacije i na taj način jačati poziciju Bošnjaka – kazao je Ćevik.

Svečanom otvorenju Kulturnog centra u Rečicama kod Čapljine prisustvovali su brojni zvaničnici iz javnog, društvenog, političkog života, ne samo iz Čapljine i Mostara, već i iz cijele Bosne i Hercegovine.

(Hasan Eminović/Preporod.info)