Medžlis Konjic

Program u povodu “Svjetskog dana hidžaba”

U Galeriji Medzlisa IZ Konjic u srijedu 01.02.2023.g.  u večernjim satima, u organizaciji Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu IZ Konjic, održan je program kojim je obilježen Svjetski dan hidžaba. Adela Hebibović i Hatidža Hejub su u svojim izlaganjima govorile o pravima i obavezama žene muslimanke, o važnosti permanentnog obrazovanja i učenja, o neophodnosti društvenog angažovanja žene, te hidžabu kao izrazu pokornosti Uzvišenom Gospodaru.

O svom putu ka hidžabu govorila je Amina Maksumić koja je istakla kako joj je odluka da nosi hidžab promijenila život na bolje i otvorila joj mnoge mogućnosti, izražavajući zahvalnost Bogu na uputi.

Svoje iskustvo sa prisutnima je podijelila i Elvedina Hebib koja je učenjem ilahija i kasida dodatno obogatila i uljepšala ovaj program.

Moderator programa bila je Harisa Ćukle.

Podsjećanja radi: 1.februar se obilježava kao Svjetski dan hidžaba od 2013. godine, na prijedlog američke studentice Nazme Khan, porijeklom iz Bangladeša koja je željela da podstakne muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke, da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.Na ovaj potez se odlučila nakon što je u Njujorku, poslije terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zato što nosi hidžab.

Govoreći o hidžabu, ovim povodom, u emisiji Radio Konjica voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu IZ Konjic, pedagogica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru, Harisa Ćukle je kazala:

“Hidžab je vjerska obaveza, propis vjere, i njegovo nošenje tako doživljavam. Ja sam stavljanjem hidžaba ili pokrivanjem, kako se to u našem narodu kaže, ispunila vjersku obavezu i približila se Allahu dž.š. na taj način. Nošenje hidžaba je velika obaveza i naše ponašanje, djelovanje, naš odnos prema ljudima i svemu onome što nas okružuje, prema dragom Gospodaru, mora biti u skladu sa tim propisom i, svakako, treba biti pozitivno i maksimalno okrenuto prema ispunjavanju i drugih obaveza, da živimo islam na pravi način. Marama je vjerski propis i samo upotpunjuje naše vjerovanje i ono što mi jesmo kao vjernici” – (Ozvor izjave: www.radiokonjic.ba)