Medžlis Konjic

Mevluski program u džamiji u Bijeloj

U četvrtak, 20.10.2022. godine, iza jacije namaza u džamiji u naselju Bijela, u okviru manifestacije “Merhaba, ej, naš Resule” održan je mevludski program.

Na početku programa džematlijam se obratio Mumin ef. Vrače. Mevludski program učili su imami Medžlisa IZ Konjic, a predavanje je održao Ćamil ef. Pindžo, imam u džematu Lisičići (MIZ Konjic).

Ćamil efendija je u svom obraćanju, pored ostalog citirao i hadis:

Ubejj Ibn Ka’b prenosi: Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, bi, kada bi prošle dvije trećine noći, ustao i povikao: ‘O ljudi, spominjite Alaha, spominjite Allaha (činite zikr)! Približava se dan kada će se prvi put puhnuti u rog, a zatim i drugi put! Približava se smrt s onim što sa sobom nosi!”’ Ubejj reče: ”Allahov Poslaniče, želim povećati učenje salavata na tebe, pa koliko ću vremena od noćnog ibadeta, provesti u učenju salavata?” ”Koliko hoćeš.” – odgovori on. ”Hoću li četvrtinu?” ”Koliko hoćeš.” – reče on – ”Ako povećaš, bolje za tebe!” ”Da provedem polovinu?” ”Koliko hoćeš.” – odgovori on – ”Ako povećaš, bolje za tebe!” ”Rekoh: ‘Da provedem dvije trećine?’ Reče: ‘Koliko hoćeš.’ Sve što provedeš više, biće bolje za tebe!’ Rekoh: ‘Da cjelokupno vrijeme noćnog ibadeta provedem u učenju salavata na tebe (spominjući te salavatima)?’ On će na to: ‘Ako tako budeš radio, postići ćeš ono što želiš i biće ti oprošteni grijesi.”’ (Bilježi Tirmizi)