Medžlis Konjic

Glavni imam MIZ Konjic o džamiji u Ovčarima: Rješenje se može naći ako je iskrena namjera

Ovih dana javnost je neugodno iznenadila priča o bespravno sagrađenoj džamiji u Ovčarima. Posebno što se u pojedinim izjavama spominje rušenja jedinog vjerskog objekta muslimana u tom naselju. 

Portal Novikonjic.ba prenio je razgovor s glavnim imamom MIZ Konjic, Refikom ef. Delićem, koji je s javnosti podijelio nedostajuće informacije i razjasni ono što mnogi ne znaju, a to je da navedene informacije o bespravno izgrađenoj džamiji u Ovčarima nisu u potpunosti tačne:

“Islamska zajednica je 1994. godine ušla u posjed uz odobrenje Općine Konjic, koja je i građevinsku firmu stavila na raspolaganje da se prostor pripremi za organizaciju vjerskog života u tom mjestu.  Imovinsko-pravni odnosi su se pokušali riješiti 1999. godine da bi posjed prešao u vlasništvo vjerske zajednice, ali je tad ustanovljeno da je zemlja na ŽGP-u. Oni su nas uputili na Općinu da riješimo to pitanje, gdje nam je rečeno da prostor koristimo i da će se u međuvremenu to riješiti. Tako smo koristili cijelo vrijeme i nikad niko nije postavio to pitanje. Godine 2017. taj objekat je došao u stanje u kojem se nije mogao koristi i mi smo pristupili renoviranju. Tad smo dobili urbanističku saglasnost u kojoj, istina, stoji da trebamo pribaviti i građevinsku dozvolu, a do tada riješiti imovinsko-pravne odnose. Ponovo smo pokušali to riješiti u kabinetu tadašnjeg načelnika Konjica koji nam je kazao da se to gradi, čak i ŽGP nije imao ništa protiv. Tad se pojavio i donator i mi smo sagradili džamiju na istim gabaritima na kojima je bio i taj objekat, s tim da je dodana munara koje ranije nije bilo. Međutim, 2020. godine je taj posjed kupila firma Bossil od ŽGP-a, a vlasnik koji je katolik, javio se Medžlisu IZ i rekao da otcijepe parcelu na kojoj je džamija i uzmu još prostora koliko im treba za parking i ostale stvari, što nas je obradovalo. Uradili smo katastar i iscjepkali parcele kako treba, ali u međuvremenu 2021. godine tu zemlju kupuje Adnan Vrtić, iako se u spisima spominje Nihad, kojeg mi nikad nismo vidjeli, a njegova ideja je bila da će on to uvakufiti i pripisati Islamskoj zajednici. S njim smo sjedili bar tri puta do sad s ciljem da kupimo zemljište, a u međuvremenu, dok je on s nama pregovarao, i svaki put na našu ponudu da otkupimo, obećavao da će to uvakufiti, dobili smo rješenje da džamiju trebamo srušiti.”

 

Efendija Delić ističe da Medžlis Islamske zajednice nije opredijeljen da ruši džamiju i da će tražiti drugo rješenje, te je pokrenuo pravni spor.

“Ako Vrtić misli da je to rješenje, mi mu nećemo biti saučesnici u tome”, poručio je glavni imam Konjica, te naglasio da je džamija sagrađena iz potrebe i da je koristi 40 djece i oko 150 domaćinstva, kojima je više od tri kilometra udaljena gradska džamija u Konjicu.

Dalje ističe da su u više navrata razgovarali s Adnanom Vrtićem i nudili da otkupe zemljište, međutim, on je odbijao, obećanjem da će to uvakufiti.

Sadašnji vlasnik je Konjičanin i siguran sam da je znao kakvu imovinu kupuje i da je tu sagrađena i džamija.

“Mi nismo bez pravila ušli u posjed, već nam je isti dodijeljen od strane Općine Konjic. Medžlis IZ-e Konjic opredijeljen je da gradi, za dobrobit svih, a ne da ruši. Ako neko misli da je rješenje rušiti, neka to i uradi bez naše saradnje. Mislimo da se može naći rješenje ako je iskrena namjera. I pokušavali smo ga naći. Ovaj predmet je na sudu. Ako se ne možemo dogovoriti, neka sud presudi.Vjerujemo u naše pravosudne institucije”,  izjavio je glavni imam MIZ Konjic, Refik ef. Delić.

 

Izvor teksta: www.novikonjic.ba