Prikaz knjiga

Muslimanska društva u postnormalnim vremenim

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Muslimanska društva u postnormalnim vremenima: predviđanje trendova, fenomena u nastajanju i scenarija, autora Ziauddina Sardara, Jordija Serre i Scotta Jordana (Naslov originala: Muslim Societies in Postnormal Times: Foresight for Trends, Emerging Issues and Scenarios). Knjigu je sa engleskog prevela Azra Mulović.

O KNJIZI

Gdje će muslimanska društva biti sutra? Svijet se sve brže i neprestano mijenja, teško ga je pratiti. Stanje je još teže i problematičnije za one već marginalizirane – posebno za muslimanska društva. Normalno više nije u stanju održati izglede sigurne sutrašnjice. Ovo su postnormalna vremena. U ovoj oluji neznanja i nesigurnosti, muslimanska društva mogu najviše izgubiti.

Ali, to nije usud. U kultiviranju nove vrste pismenosti – budućnosne pismenosti – živi nada. Muslimanska društva u postnormalnim vremenima nude alternativu kojom možemo „spasiti“ i dekolonizirati naše budućnosti. Sardar, Serra i Jordan zauzimaju jedan otvoren i pluralistički pristup budućnosti, tako što pred nama otkrivaju prave potencijale. Detaljnom analizom savremenih trendova, uočava se da put vodi u propast. Kroz identifikaciju i istraživanje novonastalih fenomena, djelovanjem na osnovu slobodnih izbora mogu se napraviti pozitivne promjene. A u objašnjenju ovih ideja u formi scenarija, autori nam utiru put da se krećemo ka našim vlastitim poželjnim budućnostima. Njihova studija podstiče čitatelja da razmišlja o budućnosti na nov način, redefiniranjem monolitne budućnosti u tri sutrašnjice (produženu sadašnjost, poznate budućnosti i nemišljene budućnosti), ka kojima idemo oprezno, pazeći na crne labudove, crne slonove i čuvene crne meduze koje mogu omesti put naprijed.

Autori se ne ustručavaju kritički procijeniti mogućnosti i noćne more koje bi mogle zadesiti muslimanska društva. Kroz pokazanu kreativnost i maštu, ova knjiga motri preko konvencionalnih vidika, nastojeći da objasni utjecaje u kontekstu složenog, međusobno povezanog svijeta u kojem se nalazimo. Ovaj informativni i poučni tekst će podstaknuti čitatelje da zavire iza popularnih, već odomaćenih ideja sadašnjosti i budućnosti. Kada čitatelji razotkriju svoju nesigurnost i neznanje, počet će tragati za nemišljenim i preuzeti kormilo da ponovno koloniziraju budućnost i uprave ka poželjnom sutra.

PREUZIMANJE: Muslimanska društva u postnormalnim vremenima