Odabrani tekstovi

Karađoz-begova medresa: Značajan faktor odgojno-obrazovnog procesa u Hercegovini

U Mostaru je nekada djelovalo 11 medresa od kojih je, svakako najpoznatija i najstarija Karađoz-begova medresa koja je osnovana 1570. godine, a prema drugim izvorima čak i prije 1557. godine. Karađoz-begova medresa već dugi niz godina kvalitetom svog rada i djelovanja prepoznaje se kao značajan faktor odgojno-obrazovnog procesa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), pa i šire.

Kao i u drugim medresama i gimnazijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upis u prvi razred počeo je 01. juna, a trajat će do 18-tog juna. Plan upisa za školsku 2022/2023. godinu je tri odjeljenja prvog razreda. S obzirom na to koje geografsko područje pripada Muftijstvu mostarskom i HNK-u, te na činjenicu da se svake godine smanjuje broj djece koja završavaju osnovnu školu, broj učenika koji se upisuju u Karađoz-begovu medresu je u kontinuitetu, godinama, na zadovoljavajućem nivou.

1471851_759302337430933_815789259_n.jpg - Upis u srednje škole: Karađoz-begova medresa značaj faktor odgojno-obrazovnog procesa u Hercegovini

Medresa u odnosu na druge škole ima vrlo važne razlikovne crte. Sve škole su odgojno- obrazovne institucije. Međutim, u medresi je podjednak akcent na obrazovnom i odgojnom dijelu.

– Posebnost tog procesa jeste što se i odgojni i obrazovni dio temelje na islamskim i tradicionalnim bošnjačkim vrijednostima te kao takav nudi siguran put stasavanja i sazrijevanja zdravih i kvalitetnih ličnosti, Bošnjaka muslimana a što je našoj zajednici, domovini i društvu neophodno. Osim toga, obrazovni proces se već godinama dokazuje kao kvalitetan temelj daljeg školovanja kroz uspjehe naših diplomanata na različitim fakultetima širom svijeta. Tome ne doprinosi samo redovan nastavni plan i program, nego i brojne i raznovrsne vannastavne aktivnosti kroz koje učenici, pored redovne nastave, imaju priliku razvijati i usavršavati svoje afinitete. Ponekad se tu radi i o segmentima koji nisu zastupljeni u redovnoj nastavi kao što su muzika, slikarstvo, kaligrafija, retoričke i poduzetničke vještine itd. – kaže za info Harisa Ćukle, pedagogica u Karađoz-begovoj medresi.

Medresa je u cjelokupnom pandemijskom procesu nastavu realizirala u učionici gdje su uz poštivanje svih preporučenih mjera Kantonalnog štaba uspjeli održati nastavni proces bez kolektivnog prekida ili prinudnog prelaska na online sistem. Učenici ove medrese su učestvovali na svim predviđenim kantonalnim i Rijasetovim takmičenjima gdje su ostvarivali zapažene razultate.

32511969_2122320394462447_5257867730761023488_n.jpg - Upis u srednje škole: Karađoz-begova medresa značaj faktor odgojno-obrazovnog procesa u Hercegovini

– Dvije učenice naše medrese, Amina Šuta i Melika Džajić boravile su u SAD-u na razmjeni učenika u okviru programa Lead. Promovisane su knjige naših učenika i diplomanata, Hurije Proho i Meadina Mrndžića. Treba kazati da je ponovo realizovan program “Vikend u medresi” nakon dvije godine pauze, u kojem je učestvovalo oko stotinu učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja Muftijstva mostarskog, ali i šire – kazala je pedagogica Ćukle.

(Alem Dedić/Preporod.info)