Medžlis Konjic

Muftija uručio dekret za novi mandat Refik ef. Deliću, glavnom imamu MIZ Konjic

U četvrtak, 16. decembra 2021. godine muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović je sa saradnicima boravio u službenoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Konjic gdje je uručio dekret za novi četverogodišnji mandat glavnom imamu Refik ef. Deliću.

Ovom događaju prisustvovali su rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog mr. Ilham ef. Puce, članovi Izvršnog odbora medžlisa predvođeni predsjednikom g. Adnanom Faladžićem, imami medžlisa, dugogodišnji sekretar i glavni imam medžlisa Redžo ef. Muhibić, te predsjednik aktiva vjeroučitelja Amel Alihodžić.

U svom obraćanju muftija je istakao da uposlenici Islamske zajednice nose emanet vjere i poučavanja islamu i da je Islamska zajednica, uz Božiju pomoć, i u vrijeme pandemije Covid-19 bila stabilizirajući faktor i ponašala se odgovorno i savjesno dijeleći sudbinu naroda. Naglasio je da imami trebaju ostati vjerni svom poslanju u skladu sa kur’anskim i poslaničkim principima, te da misija Islamske zajednice posebno dolazi do izražaja u vremenima kriza i nemira.

Muftija je ukazao na izazove i štetne posljedice koje sa sobom nose pojave individualizma, relativizma i populizma, a što je je u velikoj mjeri prisutno u našem društvu, te je poručio da se nikakvim instant rješenjima ne može ostvariti zacrtani cilj i postići željeni rezultat.

Pohvalio je glavnog imama Refik ef. Delića koji je odgovorno i savjesno predvodio realizaciju vjerskih aktivnosti na području medžlisa u prethodnom mandatu. Iskazao je zahvalnost imamima na predanom radu, te istakao da se i u budućnosti očekuje odgovornost i posvećenost u radu od strane svih uposlenika.

Glavni imam Refik ef. Delić se zahvalio na ukazanom povjerenju istakavši da je riječ o velikoj odgovornosti, ali da se zajedničkim radom mogu ostvariti značajni rezultati. Zahvalio je muftiji na podršci koju kontinuirano pruža u radu i aktivnostima Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Nakon radnog sastanka u Medžlisu Islamske zajednice Konjic, muftija je sa saradnicima posjetio i općinu Konjic gdje se susreo sa načelnikom g. Osmanom Ćatićem. Razgovarano je o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i mogućnostima njenog unapređenja.

Muftija je naglasio značaj podrške vjerskim zajednicama i zahvalio na razumijevanju koje je u proteklom periodu pokazao načelnik.

Načelnik Ćatić je govorio o određenim izazovima s kojima se suočava Konjic koji je teritorijalno najveća općina u Bosni i Hercegovini, kao i o određenim planiranim projektima čija se realizacija očekuje u skorije vrijeme.