Muftijstvo mostarsko

Mevludskim programom obilježena izgradnja munare na džamiji “Adamir Jerković” u Lastvi kod Trebinja

čenjem mevluda i prigodnim obraćanjima danas je u Lastvi kod Trebinja obilježen završetak radova na izgradnji munare uz već ranije obnovljenu džamiju “Adamir Jerković”.

Stara džamija u Lastvi tokom historije više puta je bila stradala, posljednji put namjernim miniranjem 1993.godine. Cjelokupnu njenu obnovu finansirao je Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, te je s toga nazvana njegovim imenom. Svečano je otvorena 17. jula 2010. godine. Adamir i njegova supruga Almina neposredno uz džamiju izgradili su i turbe gdje će, kada to bude suđeno, biti pokopani.

Mevludskom programu, upriličenom u sklopu manifestacije “Dani trebinjskih džamija” prisustvovalo je nekoliko desetina vjernika iz Trebinja, Stoca, Mostara i Sarajeva. Program su izveli imami Medžlisa IZ-e Mostar.

– Sa ovom munarom još jedna trebinjska džamija dobila je svoj puni sjaj. Dobila je svoje kandilje koji će sijati do Sudnjeg dana, ako Bog da. Ona svjedoči kontinuitet našeg bivstovnja, vjekovno postojanje i opstanak muslimana na ovim prostorima – istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagić.

Iskazao je neizmjernu zahvalnost vakifu Adamiru Jerkoviću i njegovoj supruzi Almini za hizmet koji čine muslimanima Trebinja.

Adamir Jerković i na ovoj svečanosti govorio je o motivima koji su ga potaknuli da obnovi džamiju u Lastvi. Pored ostalog, kazao je da je Lastva u fokusu interesovanja Islamske zajednice i njenih zvaničnika.

– Džamija je u svojoj historiji tri puta rušena i tri puta građena. Nadam se da će se i druge džematlije priključiti našim naporima i da će konkretnim primjerom, i uljepšavanjem njene avlije dokazati koliko svi mi držimo do džamija – rekao je Jerković.

Prisutnim vjernicima prenio je sjećanja svog rahmetli babe Hasana o odnosu pravoslavnih i muslimana u Lastvi i primjerima koegzistencije u teškim vremenima.

 

– Mi se moramo okrenuti budućnosti. Našoj djeci trebamo obezbijediti uslove dostojne čovjeka u XXI stoljeću. Ratna iskustva nas podučavaju da u Bosni i Hercegovini nema pobjendika i nikad  ga neće ni biti i da nam ratovi nisu donijeli ništa dobro i da smo u njima gotovo sve izgubili. Dok su Evropa i svijet snažno grabili naprijed mi smo ovdje patili. Danas nikome nije dobro. Dobro je da postoji ova džmaija, jer čovjek kad dođe ovdje osjeti moralni podstrek – poručio je Jerković.

Govoreći o pregalaštvu Adamira Jerkovića  mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović vjernike je podsjetio da je u Lastvi rođen akademik dr. Mehmed Begović, autor brojnih knjiga iz oblasti šerijatsko pravnih nauka, koji je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije obavljao najznačajnije akademske funkcije u tadašnjoj državi.

– Današnji događaj šalje veliku poruku naše opredijeljenosti za naše duhovne zavičaje. Nikada ih se ne smijemo odreći ni u kom smislu. Ovo su naši međnici. Ovo su naši simboli. Ovdje je utkano svo naše nasljeđe, naše bogastvo, naša kultura prenošenih s generacije na generaciju, koji su ovdje na ovoj tvrdoj granici čuvali din, živjeli vjeru, bili dostojanstveni i čestiti ljudi, poštovali drugog i drugačijeg ali i cijenili svoje. Zato je inspirativno ovo djelo kojem danas svjedočimo – kazao je muftija.

Selame i čestitke reisu-l-uleme dr. Huseine ef. Kavazovića na mevludskoj svečanosti prenio je dr. Abdugafar ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ-e Sarajevo.

– Adamira sam često susretao u Sarajevu i govorio mi je o trebinjskim džamijama, ovim ljepoticama i često je suzu pustio u tim razgovorima i zato mislim da trebamo doći ovdje da učimo o sebi i svojim vrijednostima. Trebamo doći ovdje da se ogledamo, da ovdje abdest uzmemo i da ovdje na sedždu padnemo kako bi bolje vidjeli i više bili svjesni i sebe i svog identiteta i svoje tradicije – naglasio je ef. Velić.

 

Uz nekoliko važnih sržnih poruka islama u svom vazu ef. Velić posebno je istakao značaj u ulogu žene-majke u tradiciji bosanskih muslimana.

Na kraju programa ef. Velić i mostarski muftija su udručili Vakufname  Adamiru i njegovoj supruzi Almini Jerković, te bračnom paru Salki i Đuli Idriz, dok će preostale vakufname vakifima biti naknadno uručene.

(Hasan Eminović/Preporod.info)