Medžlis Konjic

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula 2021. godine

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u utorak, 20. jula 2021. godine. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Na području Muftiluka mostarskog bajram-namaz klanjat će se u 159 džamija i  mesdžida, dok će se centralna bajramska svečanost održati u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru gdje će Bajram-namaz predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Centralna bajramska svečanost na niovu Medžlisa Islamske zajednice Konjic bit će održana u Gradskoj džamiji u Konjicu, gdje će bajramsku hutbu kazivati glavni imam Refik ef. Delić.

Bajram-namaz će se klanjati s početkom u 06:01 sati.

Bajram namaz će se na području Medžlisa IZ Konjic klanjati u 42 džamije i mesdžida.

Sabah-namaza će se klanjati u džamijama na dan bajrama u 04:45 sati

– Pozivamo vjernike da prilikom obavljanja bajram-namaza poštuju zaštitne mjere koje su na snazi, da se pridržavaju instrukcija Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa. Potrebno je nositi masku i održavati propisanu fizičku distancu, a čestitanje obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance-

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.