Prikaz knjiga

Prikaz knjige “Namaz u tradiciji Bošnjaka”

Namaz u tradiciji Bošnjaka: selektivni prikaz argumentacije hanefijskog mezheba, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka : Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Vijeće muftija, El-Kalem, Sarajevo, 2020.

Posljednjih desetljeća Bošnjaci sesuočavaju s izazovom novih tumačenja islama i uvezenih rješenja preuzetih iz drugih mezheba. U Bosni iHercegovini djeluje niz organizacija islamskog određenja, grupa na društvenim mrežama te samostalnih “daija” koji govore o prakticiranju islamskih propisa u skladu s tradicijom preuzetom iz šerijatskopravnih škola (mezheba) koji nisu dio konstitutivne i interpretativne tradicije Bošnjaka. S intenzivnijim širenjem islama u drugoj polovini XV stoljeća i kasnije, u Bosni i Hercegovini se proširio i među Bošnjacima etablirao hanefi jski mezheb kojem su i donosioci islama – Osmanlije, pripadali. Otuda među Bošnjacima uobičajena praksa obavljanja namaza prema pravilima hanefi jskog mezheba.

Ova praksa našla se na udaru novih tumača islama te se pojavila potrebaza argumentiranom naučno-popularnom studijom o namazu koja bi otklonila, u naučnim krugovima nepostojeće ali među običnim vjernicima itekako prisutne, svjesno projektirane, dileme o tome da li je namaz u islamskoj tradiciji Bošnjaka utemeljen na Kur’anu i sunnetu ili ne. Takvu studiju priredili su Elvir Duranović i Sumeja Ljevaković–Subašić pod nazivom Namaz u tradiciji Bošnjaka: selektivni prikaz argumentacije hanefi jskog mezheba,
koja je u izdanju El-Kalema štampana 2020. godine. Prikaz knjige u pdf formatu koji je za Novi Muallim br. 83 priredio Esad Bajić možete pogledati na linku.