Hutbe

Hutba na Igmanu: “Divan li je On pomagač i divan li je On zaštitnik!”

Na musalli Ratne džamije Igman džuma-namaz predvodio je hfz. Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki. Rekao je da je čast biti na Igmanu i s ponosom se prisjetiti svih pripadnika Armije Republike BiH, koji su svoje živote, zdravlje i svoju mladost dali za jedinu nam domovinu – Bosnu i Hercegovinu. Muftija Kudić je ukazao na potrebu za jedinstvom.

“Divan li je On pomagač i divan li je On zaštitnik!”

Hvaljen neka je Uzvišeni Allah, Koji nas je na pravi put izveo, jer mi ne bismo bili na pravome putu da nas Allah nije uputio. Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, donosioca radosne Vijesti, onog koji opominje i upućuje da se u Allaha i Poslanika Njegovog vjeruje.

Draga braćo!

Danas prisustvujemo prvoj džumi u mjesecu augustu, gdje se već tradicionalno klanja džuma i uči dova za domovinu. Ovdje smo kako bismo se sjetili hrabrih boraca koji su odbranili Igman, ali i svih bosanskih patriota koji čuvaju hiljadugodišnju državnost Bosne i Hercegovine. Hiljadu godina se borimo za ovu državu i zato izražavamo zahvalnost i divljenje prema svima onima koji su bili na bedemu i čuvali njene granice. U zadnjoj agresiji borci Armije BiH potvdili su svoju odlučnost da brane njenu državnost i suverenitet. I zato je čast biti danas ovdje i s ponosom se prisjetiti svih pripadnika Armije Republike BiH, koji su svoje živote, zdravlje i svoju mladost dali za jedinu nam domovinu – Bosnu i Hercegovinu.

Kao lajtmotiv današnjeg obraćanja, kao misao vodilja bit će kur’anski ajet u kojem Allah, dž.š., za sebe kaže:
فَنِعْمَ الْمَوْلَىٰ وَنِعْمَ النَّصِير
“Divan li je On pomagač i divan li je On zaštitnik!”
Kur’an je najveća riznica mudrosti. Iz kur’anskih kazivanja o prošlim narodima, mi uzimamo pouke za našu sadašnjost i budućnost, jer Kur’an je za sve narode i sva vremena. Moramo se stalno podsjećati da naša snaga dolazi od Allaha. I onda kada smo se nalazili u gotovo bezizlaznoj situaciji došla je njegova pomoć. Allah, dž.š., kaže:
وَٱذْكُرُوٓا۟ إِذْ أَنتُمْ قَلِيلٌۭ مُّسْتَضْعَفُونَ فِى ٱلْأَرْضِ تَخَافُونَ أَن يَتَخَطَّفَكُمُ ٱلنَّاسُ فَـَٔاوَىٰكُمْ وَأَيَّدَكُم بِنَصْرِهِۦ وَرَزَقَكُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
„I sjetite se kada vas je bilo malo, kad ste na Zemlji bili potlačeni – bojali ste se da vas ne pohvataju, pa vam je On sklonište dao i Svojom pomoći vas pomogao i opskrbio vas da biste bili zahvalni.“
A u suri El-Enfal stoji:

“Vi njih niste ubijali nego Allah; i ti nisi bacio, kad si bacio, nego je Allah bacio, da bi vjernike lijepom kušnjom iskušao – Allah zaista sve čuje i sve zna.”

“Tako vam je to bilo, i da bi Allah lukavstva nevjernika oslabio.”

Shodno ovim kur’anskim ajetima, naši borci su duboko u duši osjećali da njihova snaga dolazi iz vjere, koju su nosili u sebi i živjeli u skladu s njom.

Borci Armije BiH vjerovali su u Boga, i oslanjali se na Njega. Sve je bilo u ime Allaha: i vojnički kodeks ponašanja, i žrtva vlastitog života, i hrabrost i sveta vojnička zakletva. Vjerovali su da bez vjere u Boga vojnik ne može biti pravi vojnik. Od početka do kraja rata časno su se borili i poštovali konvencije ratovananja.
Nikad ne smijemo zaboraviti da uspjeh i pobjeda dolaze jedino od Allaha, a na nama je da se trudimo i poduzimamo ono što je u našoj moći, jer u Kur’anu se kaže:

„To je Allah učinio da vas obraduje i time pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga.“ (Ali-Imran, 126.ajet)

Najbolji primjer kako se voli domovina i gradi njena stabilnost pokazao je Muhamed, a.s., koji je nakon utemeljenja džamije i bratimljenja između Muhadžira i Ensarija sklopio Ugovor sa židovima i hrišćanima o lajalnosti prema medinskoj državi riječima:

„Njihova su prava kao i prava muslimana, ali i njihove su obaveze kao obaveze muslimana.“

Poslanik je postavio idealan i sofisticirani model utemeljenja koncepta nacionalnog jedinstva šaljući grupu ashaba u Abesiniju i opisujući je kao zemlju ERDU SIDKIN „zemlju istine“. Time je ukazao da u islamu nema rasizma i segregacije, te da sva ljudska bića, svi građani, trebaju imati isti tretman i biti jednako uvažavani.

Draga braćo!

Sagradili smo džamije, ali moramo izgrađivati ljude. Tvrdimo da smo jedinstveni, a često razgrađujemo i dijelimo Bošnjake. Moramo imati viziju u kojoj ćemo imati širokogrudnost za drugačiji stav i drugačije mišljenje.

Moramo se kloniti uvreda, klevete i laži. Moramo biti iskreni, dostojanstveni i odlučni.

Sjetimo se riječi prvog predsjednika BiH: “Mi ćemo nastaviti da se borimo za Bosnu i svoj narod. Mi želimo svoju državu, jer narod bez države je kao porodica bez krova koja živi pod kišom. Ne želimo biti narod koji nema državu.
Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, jezik, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”
Ako nekada zaboravimo ono što su naši hrabri borci učinili, uvijek imamo Božiju riječ koja nas opominje, a ona glasi:

…وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا
…Onaj ko se osloni na Allaha, On mu je dovoljan! Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.

Borba za Bosnu nije završena. Težak je rat, ali ni u miru nije lahko. Naši borci su svojom krvlju pisali historiju bosanskog otpora. Oni nam poručuju da se ne plašimo i da u toj borbi ustrajemo. Kur’an za šehide kaže da su živi i kod Allaha opskrbljeni, šehidi ostaju, a mi prolazimo.

Draga braćo!

Ja vas pozivam da svoju snagu crpimo iz Kurana. Kur’an nam je dao smjernice koje trebamo iščitavati.

Neprijateljima islama Allah poručuje:
“A da se okanite, bolje bi vam bilo! I ako se ponovo vratite, Mi ćemo se ponovo vratiti, i nimalo vam neće koristiti tabor vaš, ma koliko brojan bio, jer je Allah na strani vjernika.” (El-Enfāl, 19. ajet)

Ma koliko naši dušmani bili jaki, ne mogu nauditi BiH ako smo složni i jedinstveni.

Allah nam u Kur’anu naređuje:

وَأَطِیعُوا۟ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَلَا تَنَـٰزَعُوا۟ فَتَفۡشَلُوا۟ وَتَذۡهَبَ رِیحُكُمۡۖ وَٱصۡبِرُوۤا۟ۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّـٰبِرِینَ

“I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne svađajte se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih.” Sura El-Enfāl, 46. Ajet

Ne smijemo imati iluzije da ćemo mi na ovim prostorima biti mirni i bezbrižni i da drugi neće imati aspiracije prema nama. Tako je bilo u prošlosti, a tako će vjerovatno biti i u budućnosti.
Danas s ovoga mjesta poručujemo: dok se ovaj narod bude držao Kur’ana i svojih institucija, ne može zalutati, jer borce Armije BiH između ostalog vodile su njihove molitve, te dove njihovih majki i sestara, koje su učile dok su oni bili na linijama.
Imali smo borce koji su s tekbirima jurišali, koji su bili postojani prema neprijatelju, koji su se borili u Allahovo ime i nisu se nikoga osim Njega bojali.

Danas se prisjećamo svih onih koji su nas učinili ponosnim: naše braće šehida, ali i svih vas koji ste živi svjedoci tog vremena i istine koju možete svjedočiti. Kao i svake godine, dolaskom ovdje na Igman mi se sjećamo najboljih bosanskih sinova. Možda nikada nije bilo važnije da istaknemo herojsku i pravednu borbu našega naroda, koji se sa svih strana borio s daleko jačim i višestrukim neprijateljima.

Ovdje smo da uputimo dovu za naše velikane, šehide i sve naše borce, ali i da sjećanje na njih i njihovu žrtvu učinimo trajnom. Ovaj dan se mora obilježavati, moramo njegovati i čuvati tradiciju sjećanja na šehide i borbu Armije R BiH za slobodu Bosne i Hercegovine.

“Gospodaru naš, svojom milošću učini našu domovinu sigurnom, mirnom i slobodnom, kao i sve druge zemlje u kojima žive Tebi odani robovi.”

AMIN!

Hutba bihaćkog muftije na Igmanu, 07.08.2020.

(Preporod.info)