Medžlis Konjic

Medžlis IZ Konjic osvojio drugo mjesto na mektebskom takmičenju Muftijstva mostarskog

Mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva mostarskog održano je danas u Karađoz-begovoj medresi. Učestovovao je 31 polaznik mektebske pouke iz Mostara, Konjica, Jablanice, Prozora, Stoca, Trebinja, Čapljine, Ljubuškog, Livna i Tomislavgrada.

U ulozi domaćina, pred početak takmičenja, prisutnima se obratio mr. Suad-ef. Mujakić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za internat, koji je poselamio prisutne i poželio im da se ugodno osjećaju u Karađoz-begovoj medresi. Izrazio je nadu da će mnogi, koji se danas takmiče, upisati Karađoz-begovu medresu.

U svojstvu organizatora, prisutnima se obratio mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog. Čestitao je polaznicima mekteba i njihovim muallimima na trudu i ukazao na važnost i značaj učenja i kontinuirane edukacije. Podsjetio je prisutne na ajet u kome se kaže da od učenog uvijek ima učeniji i ohrabrio polaznike mekteba da budu ustrajni i uporni u stjecanju korisnog znanja, jer ko izabere put znanja Uzvišeni Allah će mu olakšati put do Dženneta.

Prije proglašenja pobjednika prisutnima se obratio muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović koji je čestitio svima koji su se takmičili, naglasivši da su za njega svi pobjednici, jer marljivo uče u svojim mektebima i usvajaju korisna znanja, navike i vještine. Pored edukativne dimenzije mekteba i znanja koje polaznici usvajaju muftija se posebno osvrnuo na odgojnu komponentu, istakavši važnost mekteba za očuvanje naših porodica, džemata i društva od raznih pošasti koje su danas prisutne. Čestitao je muallimima na predanom radu i poželio da tako nastave i u budućnosti.

Komisiju za kiraet su činili: hafiza Lejla Boškailo, hafiza Indira Mujkanović Tulek, hafiza Lejla Marić, hafiz Jusuf-ef. Bećoja, mr. Suad-ef. Mujakić i Suljo-ef. Cikotić.

Komisiju za Opće znanje činili su: mr. Ilham-ef. Puce, Anel Dokara i Meadin Mrndžić.

Nakon komisijskog sumiranja rezultata saopćeni su i rezultati takmičenja.

Kiraet – II nivo

1. Imran Gurda, Medžlis Islamske zajednice Livno

2. Muhamed Kerim Gološ, Medžlis Islamske zajednice Mostar

3. Sureja Hodžić, Medžlis Islamske zajednice Konjic i Lamija Pozder, Medžlis Islamske zajednice Jablanica

Kiraet – III nivo

1. Halid Šipković, Medžlis Islamske zajednice Mostar

2. Edin Džafić, Medžlis Islamske zajednice Livno

3. Naila Fazlagić, Medžlis Islamske zajednice Trebinje

Opće znanje – II nivo

1. Lejla Tipura, Medžlis Islamske zajednice Mostar

2. Hadžera Rustić, Medžlis Islamske zajednice Konjic

3. Adin Hodžić, Medžlis Islamske zajednice Livno

Opće znanje – III nivo

1. Belma Pribinja, Medžlis Islamske zajednice Konjic

2. Almin Duro, Medžlis Islamske zajednice Prozor

3. Bakir Čolaković, Medžlis Islamske zajednice Mostar

Tokom proglašenja uručena su i priznanja najuspješnijim mualllimima. U kategoriji kiraet II nivo najuspješniji je hfz. Mahir-ef. Kevrić, u kategoriji kiraet III nivo Šefik-ef. Čavčić, u kategoriji opće znanje II nivo Admir-ef. Čopelj i u kategoriji opće znanje III nivo muallima Admira Jusufović.

U ukupnom plasmanu po medžlisima prvo mjesto pripalo je Medžlisu Islamske zajednice Mostar, drugo Medžlisu Islamske zajednice Konjic i treće Medžlisu Islamske zajednice Livno.

Nagrade pobjednicima uručili su mr. Suad-ef. Mujakić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za internat, hafiza Lejla Boškailo, profesorica u Karađoz-begovoj medresi, Anel Dokara, tehnički sekretar Muftijstva mostarskog, mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog i muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

izvor:www-muftijstvo-mostarsko.ba