Muftijstvo mostarsko

Manifestacija Putevima pobjede – Spas je u zajednici, kolektivu i džematu

U ponedjeljak, 12. jula 2021. godine, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović prisustvovao je programu sjećanja koji je upriličen u džematu Gubavica – Pijesci u okviru manifestacije „Putevima pobjede 2021“ kojom se obilježava 28. godišnjica odbrane Grada Mostara.

Ovom prilikom organizovana je posjeta šehidskom turbetu na Pijescima, proučen jasin i poklonjena hatma dova šehidima u džamiji na Gubavici. Poslije akšam namaza kratko se obratio imam džemata Abaz ef. Tule, koji je iskazao riječi dobrodošlice i iznio historijske podatke i činjenice o herojskoj borbi pripadnika Armije RBiH sa područja ovog džemata.

Obraćajući se prisutnim vjernicima muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović je, između ostalog, naglasio važnost duhovnog uzdizanja rekavši da je svaki insan, na bilo kojem dunjalučkom i duhovnom stepenu predanosti dragom Bogu, dužan stalno osnaživati svoju vjeru i biti zahvalan Stvoritelju na blagodatima.

Govorio je i o duhovnoj zajednici muslimana koja im pomaže da budu još čvršći i ustrajniji, te je naglasio da su vjernici potrebni jedni drugima, a da nije dobro da čovjek umisli da sve zna i da je dovoljan sam sebi. Istakao je i obavezu pamćenja i prenošenja istine na mlađe generacije.

Muftija je zaključio da je spas u zajednici, kolektivu i džematu, te da se čovjek u svakoj prilici treba sjećati Boga; u srcu, duši, riječi, misli, djelu, poslu i porodičnom i privatnom životu.

Lijepim izvođenjem ilahija i kasida program je upotpunio džematski hor.