Medžlis Konjic

Programom u povodu Nove hidžretske godine otvorena manifestacija “Dani tradicionalnih mevluda 2024.”

U petak, 5. jula 2024. godine u Ljetnom kinu NU Konjic, u povodu nastupanja Nove 1446. hidžretske godine održan je koncert ilahija i kasida .

Koncert su organizovali Medžlis IZ Konjic, Narodni univerzitet Konjic i Kulturno umjetničko udruženje Sejfullah. Na koncertu su nastupili: Hor “Sejfullah” Konjic, Hor Mreže Mladih MIZ Konjic, Hor Mektepskog centra MIZ Konjic.

Na početku ovog programa velikom broju okupljenih džematlija obratio se glavni imama MIZ Konjic, Refika ef. Delića.

Zadovoljstvo mi je da smo večeras zajedno ovdje da obilježimo nastupanje Nove hidžretske godine. Drago mi je da ćemo ovo ljeto pred sobom imati i kulturne, i znanstvene, i duhovne, i mnoge druge sadržaje, kojima ćemo obogatiti ove naše ljetne dane kada će i naša dijaspora pristizati, i kada ćemo zanavljati i te rodbinske veze koje su zahlađene zbog udaljenosti. Za čovječanstvo najvažniji događaj sigurno je bila objava časnoga Kur’ana, poslije toga je bilo slanje poslanika Muhammeda a.s., ali je zanimljivo da su se muslimani opredijelili da nijedan od ta dva značajna i veličanstvena događaja ne bude uzet, već da upravo bude uzeta hidžra. Neka ulema kaže da je to iz razloga što su ove prve dvije stvari isključivo od Allaha dž.š. dar čovjeku, u kojima čovjek nije ulagao nikakav trud, napor, da dođe do toga. A ova treća ipak hidžra je zahtijevala i plan i strategiju i napor, i mudrost, i znanje i tu je čovjek morao uzeti svoje učešće“… Najbolji muhadžir je onaj ko ostavi ono što ne valja. Najbolji musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani.Mi danas na društvenim mrežama imamo puno vjere ali u društvu osjećamo da je fali i prilika je da učinimo hidžru dobra iz teorije u praksu -. kazao je, pored ostalog, usvom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

Ovim programom otvorena je manifestacija Medžlisa IZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2024.” koja će trajati do 8. septembra 2024. s nizom mevludskih i drugih programa.