Muftijstvo mostarsko

Muftija mostarski: Dostojanstven dijalog doprinosi kulturi mira i izgradnji povjerenja

U Kulturnom centru u Trebinju u petak, 31. maja 2024. godine, u organizaciji Fondacije Pro Oriente i Centra za filozofiju i teologiju održan je okrugli sto na temu “Liječenje ranjenih sjećanja – razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa”.

Pozdravnu riječ je uputio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Na okruglom stolu su govorili muftija mostarski dr. Salem-ef. Dedović, episkop dizeldorfski i njemački Grigorije i penzionisani beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Vladika Grigorije rekao je da je među ljudima na ovim prostorima potrebno zacijeliti rane i bolna sjećanja i izgraditi mostove.

– To nije uvijek lahko, ali je to uzvišen zadatak – rekao je za medije vladika Grigorije pred početak okruglog stola.

Vladika je pojasnio da se okrugli sto održava u okviru druge radne grupe za jugoistočnu Evropu, nakon ranije održanog sastanka u Beču, na kojoj se razgovara o tome kako naći međusobne puteve.

Penzionisani beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar govorio je kroz primjere svojih ličnih i profesionalnih iskustava o pozitivnim efektima ljudskog razumijevanja i međuvjerske saradnje.

Muftija Dedović je u okviru svog izlaganja rekao da je veliki iskorak postignut na polju razvijanja međureligijske saradnje i dijaloga uspostavom Međureligijskog vijeća u BiH.

Podsjetio je na značaj formiranja zajedničkog master studija pod nazivom „Međureligijski studiji i izgradnja mira“, kojeg su osnovala tri teološka fakulteta u Bosni i Hercegovini: Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu; te Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči.

Muftija je naglasio da je pluralnost sudbina naše države Bosne i Hercegovine, te da je to vrijednost demokratskog i slobodnog svijeta.

– Međureligijski dijalog na djelu (u stvarnosti) prožimao je sve sfere života ovdašnjih narodā. To i jeste najsnažniji argument da je zajednički život među narodima i različitim religijskim zajednicama u ovoj zemlji moguć.

Ta činjenica nas obavezuje da toj temi posvećujemo više pažnje, svjesni da jedino dostojanstven dijalog koji podrazumijeva dobro međusobno poznavanje među sljedbenicima različitih vjerā doprinosi kulturi mira i izgradnji povjerenja – rekao je muftija.

Podsjetio je na Platformu za mir, dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intenzivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost, koju je potpisao sa episkopom Grigorijem u Trebinju 2018. godine, te na zajedničku izjavu za javnost muftije Dedovića i episkopa Dimitrija, povodom posjete mjestima stradanja Bošnjaka i Srba 1941. godine, jami Čavkarici i Korićkoj jami, izrazivši nadu i očekivanje da će se posmrtni ostaci jame Čavkarice, ali i svih drugih jama, iznijeti i dostojno ukopati.

Zaključio je da su i pored brojnih izazova, poteškoća, pa čak opstrukcija, vjerske zajednice u Hercegovini uradile mnogo na planu razumijevanja, te da posebnu ulogu u izgradnji zdravog društva imaju odgoj i obrazovanje mladih generacija.