Muftijstvo mostarsko

Savjetovanje Vakufske direkcije i Mostarskog muftijstva o perspektivama i razvoju vakufa

U organizaciji Vakufske direkcije i Mostarskog muftijstva danas je u hotelu Kalima u Podveležju održano savjetovanje o problematici upravljanja i rukovođenja vakufskom imovinom.

Savjetovanju su prisutvovali predsjednici medžlisa, glavni imami, rukovodioci administrativno-pravnih službi i uposlene osobe koje su u svom radu vezane za način poslovanja i očuvanja vakufa s područja Muftijstva. Savjetovanje je održano u sklopu godišnjeg plana rada navedenih institucija i ustanova. „Ovo je prilika da napravimo analizu našeg rada u novonastalim, specifičnim okolnostima. Imamo dovoljno aktuelnih pitanja i dilema, a vakuf kao institut uvijek je izazovan i traži punu posvećenost“, istakao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Savjetovanje je organizirano i s ciljem sagledavanja već pokrenutih  projekata, čija je realizacija usporena zbog općih društvenih okolnosti. Najviše pitanja, naglašava muftija, odnosi se na poslovanje lokalnih vlasti i uknjižbu vakufske imovine prema parametrima koje je propisala Vakufska direkcija.

– Određeni naši medžlisi su uradili veliki posao, neki iz određenih razloga kasne. Ima tu razloga i subjektivne i objektivne prirode, ovisno od otvorenost lokalnih vlasti – pojasnio je muftija.  On je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne saradnje sa Vakufskom direkcijom, koja je pokazala veliku brigu i dogovornost i tokom pandemije izazvane korona virusom, jer je uvijek bila od pomoć svim medžlisima na području Muftijstva.

Jedno od pitanja o kojem je bilo riječi i slučaj Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju. „Mi smo ovaj problem sihronizirali sa Vakufskom direkcijom i oni su službeno uputila zahtjev gradskoj vlasti u Čapljini da se medresa u Počitelju vrati Islamskoj zajednici na korištenje i upravljanje do donošenja zakona o restituciji. Zato postoji pravni osnov, Nažalost, do sada nismo imali nikakvo razumijevanje, a više puta smo inicirali rješenje koje će biti od koristi za Počitelj, za Zajednicu, za kulturu, za društvo u cjelini. Ne možemo se pomiriti sa intencijom da je bolje da ona propada i nikome i nizašto ne služi“, kategoričan je muftija.

Obzirom na činjenicu da Islamska zajednica posljednjih godina bilježi velike i zapažene rezultate u razvoju i unaprjeđenju vakufa savjetovanje o aktuelnoj problematici, sagledavanje mogućnosti i perspektiva, smatra dr. Senaid Zajimović direktor Vakufske direkcije je višestruko korisno jer se radi o živoj materiji i traži punu posvećenost.

– Uz sve probleme na koje nailazimo bilježimo i velike uspjehe. Problemi će uvijek biti prisutni sve dok se ne donese zakon o restituciji. Mislimo da će Država morati donijeti taj zakon, ako ne zbog vjerskih zajednica, onda zbog Evropske unije koja uvjetuje ulazak Bosne i Hercegovine u tu organizaciju – kazao je Zajimović.

Na današnjem savjetovanju predočeni su prijedlozi izmjena i dopuna normativno-pravnih akata koji tretiraju vakufsku imovinu. Prijedlozi su rezultat višegodišnjeg rada a cilj im je jačanje institucije vakufa. „Kurs Islamske zajednice će biti ekonomsko iskorištavanje perspektivnih vakufa i svima nam je u interesu podržati ove aktivnosti kako bi  ojačali institucije vakufa koje će u budućnosti biti izvori prihoda za finansiranje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, kazao je Zajimović.

Poseban akcenat planiranih promjena reflektirat će se na odgovorniji  odnos prema vakufskoj imovini.

– Do sada smo imali slučajeva da su pojedini džematski odbori  davali sebi za pravo da oni sprovode aktivnosti koje mogu provoditi samo pravna lica. Zbog toga ćemo inistirati na poštivanju procedura koje se odnose na koordinaciju četiri instance kada se radi o upravljanju vakufskom imovinom, a to je džematski odbori, medžlisi IZ-e, Muftijstva, Vakufska direkcija i na kraju Vijeće muftija – pojasnio je Zajimović.

Na kraju je izrazio nadu da će na taj način upravljanje vakufima biti još svrsishodnije i transparentnije, jer se radi o imovini koja nije ni džematlijska ni medžlisova, jer je uvakufljena u ime Boga za dobrobit svih.

(Preporod.info)