Medžlis KonjicMuftijstvo mostarsko

Muftija posjetio mektebe u Konjicu, Jablanici i Mostaru

U okviru redovnih planiranih aktivnosti mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u subotu, 30. oktobra 2021. godine, posjetio je mektebe na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic, Jablanica i Mostar. U pratnji muftije bio je i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Ilham ef. Puce.

U Konjicu je muftija posjetio novoformirani mektebski centar u sklopu Gradske džamije u kojem se od ove mektebske godine izvodi pouka za polaznike mekteba u gradskim džematima.

Ovom prilikom muftija je posjetio učenike predškolskog uzrasta i grupu koja uči Kur’an, kojima je muallima Azra Selimović Zalihić. Posjetio je i polaznike tri nivoa mektebske pouke iz Ilmihala koje podučavaju muallimi Salih ef. Nefer, Ensar ef. Zalihić i Enes ef. Alić.

U razgovoru sa muallimima istaknuta je opravdanost mektebske pouke u novoformiranom mektebskom centru imajući u vidu brojnost djece, te mogućnost formiranja grupa i kombinovanog pohađanja pouke u Kur’anu, sufari i Ilmihalu. Naglašeno je da je na ovaj način napravljen značajan iskorak na planu organizacije mektebske pouke.

U Jablanici je muftija posjetio učenike koji pohađaju pouku iz Ilmihala pred muallimom Amelom Džajić Idrizović. Kroz razgovor sa muallimom i učenicima naglašen je veliki značaj mektebskog poučavanja na planu odgoja i obrazovanja.

U Mostaru je muftija posjetio džemat Potoci, gdje u Karađoz-begovoj džamiji mektebsku pouku izvodi muallim Ammar ef. Čopelj, koji je muftiju upoznao sa organizacijom mekteba u ovom džematu i brojem upisanih polaznika.

Muftija je ohrabrio sve polaznike mekteba da budu redovni, te da nastave marljivo i predano u svojim mektebima učiti i usvajati znanja o našoj vjeri, kulturi i tradiciji.