Hutbe

Ustrajnost u ibadetu u mjesecu ševalu

U ime Allaha, Milostivog i Samilosnog!

Hvala Uzvišenom Allahu, Gospodaru svih svjetova, na mnoštvu blagodati kojima nas svakodnevno obasipa, uputi kojom nas je počastio pa smo danas u ovoj Njegovoj kući okupljeni na džuma namazu, daru ovom, dini islamu kojim smo odlikovani, nagrađeni, privilegovani i spram kojeg smo zaduženi.

Neka je salavat i selam na Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, časne ashabe i sve one koji kod Allaha stepen imaju da ih salavatima i selamima  spominjemo.

Prošlo je evo 15 dana od mjeseca ramazana, od ramazanskog-bajrama.  Neznatno spram dužine godine a opet značajna vremenska distanca da zastanemo i promislimo.

U mubarek mjesecu ramazanu bili smo u gostima kod Uzvišenog Gospodara, u milosti Njegove milosti, u milosti vremena od Njeg nam podarenog mjeseca i milosti ibadeta, posta za koji je ON Uzvišeni rekao: Post je moj i ja za njeg posebno nagrađujem.

Svako putovanje na lijepo mjesto, ljepše od onog u kom inače živimo, pa povratak izazove sjetu, tugu jer čovjekova duša je takva da  voli lijepo i teži lijepom. Hadžije naše znaju kako se po povratku s hadža nakon što se vidi porodica i rodbina javi ona sjeta i žudnja za Kabom, za Božijom kućom. Tako isto pitam se danas osjećam li i osjećamo li sjetu za ramazanom. Ako jesmo, lijepo je, to je znak da srce nije izgubilo vezu s tim mubarek vremenom i to je znak da plodovi ibadeta u tom mubarek vremenu još u nama jesu.

Nema sjete za onim što zaboravimo, čega se ne sjećamo. Sjećanja su ta koja nam porađaju sjetu, lijepa sjećanja. Tako vjerujem da su hajrovi ramazanskog vremena  razlozi sjete u našem srcu kad se prisjetimo  ramazana.

InšaAllah to je znak ispravnosit naše vjere, čistoće naših srca i lijepih ramazanskih plodova kojima  ćemo se hraniti tokom čitave iduće godine do novog ramazana, ako Bog da.

Nadamo se da smo ramazan proveli u najljepšim oblicima ibadeta i da smo na ramazanski bajram shodno Poslanikovim radosnim vijestima pravim vjernicima da će im biti oprošteni grijesi na taj dan  bili u skupini onih kojima se Uzvišeni smilovao i oprostio im. Stoga, važno je da prestanak posta, ne povežemo s prestankom intezivnog razmišljanja o sebi, svojoj vjeri, ovom i budućem svijetu, o svojim obavezama, dužnostima. Božijom milošću mi smo u ramazanu bili napojeni posebnom snagom, pa kad pogledaš Kur’an cijela duša želi da ga uči, kad se začuje ezan sve drugo spram namaza izgubi važnost, a dah svaki i san naš Gospodar milostivi nam u ibadet upisuje. Trebamo se zapitati kakvi smo danas, petnaest dana nakon ramazana. Jesmo li zadržali osjećaje i čvrstinu ramazansku, lijepe navike ramazanske. Daje li vjera svoje plodove.

Ebu Ejjub el-Ensari, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko isposti ramazan, pa ga poprati postom šest dana ševvala, kao da je postio čitavu godinu.” (Hadis bilježi Muslim 1164).

Post šest dana ševvala biva kao čin zahvale na ukazanu blagodat oprosta svih grijeha, blagodat bajramske radosti.. itd. Navika i ustrajnost u postu nakon posta mjeseca ramazana je veoma lijep znak da je primljen post ramazana, jer u životu mu’mina – ibadeti ne prestaju završetkom ramazana. Ibn Abbas, r.a., veli: “Dobro djelo se upotpunjuje trima stvarima: težnjom da ga što prije uradiš, umanjivanjem veličine dobroga djela i sakrivanjem dobroga djela koje si uradio od ostalih. Pa što više težiš da ga prije uradiš – time ga pozdravljaš, kada umanjuješ njegovu veličinu – ti ga, ustvari, uveličavaš, i kada ga sakriješ od znanja drugih – time ga upotpunjuješ.”

Jedne prilike uvaženi naibu-reis hfz. Ismet ef. Spahić, u svom govoru je napravio jedno veoma interesantno i slikovito poređenje kazavši kako postom u ševvalu ispraćamo dragi nam mjesec ramazan na najljepši način. Jer, ima ljudi koji isprate gosta do vrata, a ima i onih koji se dodatno potrude i zaokruže gostoprimstvo time što gosta otprate do aerodroma. Takav je slučaj i sa postom šest dana u mjesecu ševvalu.

U suri Bekare: 152-153 ajet Uzvišeni nas podsjeća i savjetuje: Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti! O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih